Ga naar de inhoud

Geen sanctie voor Saunders na gebaar tijdens medailleceremonie

Raven Saunders kruiste haar armen, maar elke vorm van protest is verboden op het podium.

Het gebaar van Raven Saunders zal dan toch geen staartje krijgen. Het Internationaal Olympisch Comité onderzocht of het gebaar indruiste tegen het verbod op protesten op het medaillepodium. Het Amerikaans Olympisch Comité liet al weten dat het geen sanctie zal opleggen voor deze "vredevolle" uitdrukking van Saunders.

Een opmerkelijk beeld tijdens de medailleceremonie van het kogelstoten bij de vrouwen. De Amerikaanse Raven Saunders vierde haar zilveren medaille met gekruiste armen boven haar hoofd.

 

Naar eigen zeggen wou Saunders hiermee steun bieden aan alle onderdrukten in de wereld. De 25-jarige Amerikaanse zegt zelf deel uit te maken van heel wat gemeenschappen. Zo is ze zelf zwart, homoseksueel en spreekt ze zich vaak openlijk uit over haar depressies en mentale gezondheid.

 

Na haar overwinning liet Saunders weten hoe belangrijk de overwinning was na haar financiële en mentale problemen waar ze mee te kampen kreeg. Zo gaf ze aan in 2018 zelf met zelfmoordgedachten te hebben gekampt.  

 

"Ik weet dat ik veel mensen ga inspireren met mijn medaille. Jonge meisjes en jongens, de LGBTQ+-gemeenschap en mensen die met zelfmoordgedachten te kampen hebben. Zoveel mensen zouden bijna opgegeven hebben, maar het gaat niet enkel over mij", liet Saunders weten.

Verbod op protesten tijdens medailleceremonie

Net voor de Spelen in Tokio liet het Internationaal Olympisch Comité (IOC) weten dat het verboden was om te protesteren tijdens de medailleceremonie. Atleten mogen wel nog hun mening uiten tijdens de persconferenties.

 

Het IOC besloot om het gebaar van Saunders te onderzoeken. Maar een sanctie zal er niet van komen.

 

Volgens het Amerikaans Olympisch Comité gaat het gebaar van Sanders namelijk niet in tegen het verbod. "Het gebaar van Saunders was een vredevolle uitdrukking als steun voor sociale rechtvaardigheid", liet het Amerikaans Olympisch Comité weten. "Het was bovendien ook respectvol ten opzichte van haar concurrenten."

 

Saunders zelf laat het alvast niet aan haar hart komen. "Laat ze maar proberen om mijn medaille af te nemen. Desnoods loop ik de grens over, ook al kan ik niet zwemmen", laat ze op Twitter weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.