Einde van turntijdperk: Zonderland kondigt einde carrière aan na uitschakeling

  Epke Zonderland

  In de turnkwalificaties bij de mannen zijn zowel Epke Zonderland als Kohei Uchimura gesneuveld aan de rekstok. De Nederlander en de Japanner domineerden het onderdeel jarenlang, maar zwaaien op deze Spelen af. En dat doen ze dus allebei al na de kwalificaties.

  Kohei Uchimura is een levende legende in het turnen. In eigen land nam hij al voor de 4e keer deel aan de Spelen. De 32-jarige wordt gezien als een van de beste turners aller tijden. Hij won in 2012 en 2016 goud in de allroundfinale.

   

  Uchimura plaatste zich dit jaar alleen individueel aan de rekstok. Maar tijdens de kwalificaties liep het mis. Tijdens een moeilijke combinatie kwam hij ten val. Hij werkte de oefening nog wel af maar met een score van 13.866 komt hij niet in aanmerking voor een finaleplaats.

   

  En zo zit zijn olympische carrière er op. Hij had vooraf aangekondigd dat dit zijn laatste Spelen zouden worden.

  Bekijk de laatste oefening van Kohei Uchimura

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Zonderland zet punt achter carrière

  Ook Nederland nam in de kwalificaties al afscheid van een legende aan de rekstok. Epke Zonderland, de olympische kampioen aan dat onderdeel in 2012 en de drievoudige wereldkampioen, deed het ook niet goed genoeg. Hij moest vrede nemen met een score van 13.833 en moet Tokio ook al verlaten.

   

  Meteen na zijn oefening was er nog wat twijfel, maar enkele uren later kondigde de Nederlander dan toch zijn afscheid aan. "Het is goed zo. Ik weet niet of het mooier dan dit gaat worden, ik denk het niet", vertelde hij bij de NOS. "Het lichaam is op."

   

  Zonderland had de laatste maanden af te rekenen met gezondheidsproblemen, waardoor hij 6 kg afviel en trainen moeilijk werd. "Ik kan nog niet genoeg eten voor de energie die ik nodig heb om goed te kunnen trainen", zei hij over zijn maagproblemen. Nu vindt de Nederlander het genoeg geweest.

  Bekijk de laatste oefening van Epke Zonderland

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.