De kop is eraf! Chinese Yang Qian pakt eerste gouden medaille van de Spelen

  De 21-jarige Chinese is de eerste die op het hoogste schavotje mag staan deze Spelen.

  Yang Qian mag zich de eerste gouden medaillewinnares van de Olympische Spelen 2020 noemen. De Chinese toonde zich de sterkste in de finale van de 10 meter luchtgeweer. Onze landgenote Jessie Kaps werd 27e.

  De kop is eraf. De eerste gouden medaille van deze Olympische Spelen is uitgedeeld. De Chinese Yang Qian bleek de sterkste te zijn in het schieten.

   

  De 21-jarige won haar wedstrijd in stijl. Met een olympisch record (251.8 punten) zette ze de finale van de 10 meter luchtgeweer naar haar hand. "Ik was erg nerveus", zei Qian na de wedstrijd. "Het was spannend, maar ik ben blij dat ik hier win. We hebben getraind om onder druk te presteren. De coaches creëerden een zenuwslopende sfeer en probeerden ons onder druk te zetten."

   

  De Russische Anastasia Galasjina leek op weg naar de olympische titel, maar in het slot bezweek de Russiche onder de druk. Haar laatste schot was maar goed voor 8.9 punten, het laagste in de finale. Galasjina werd uiteindelijk tweede op 0.7 punten van Yang Qian. De Zwitserse Nina Christen pakte de bronzen medaille. 

   

  Onze landgenote Jessie Kaps wist zich niet te plaatsen voor de finale. Kaps strandde in de kwalificaties en moest tevreden zijn met een 27e plaats.