Ingetogen openingsceremonie: zonder publiek en "met respect voor de slachtoffers"

  Er zullen geen toeschouwers aanwezig zijn tijdens de openingsceremonie.

  De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio zal niet zoals in de voorgaande edities bol staan van het spektakel. Het wordt een sobere en ingetogen opening zonder publiek. "Toch zal het mooi en betekenisvol worden",  aldus producent Marco Balich.

  De coronapandemie zorgde ervoor dat de Olympische Spelen in 2020 niet konden doorgaan. Met een jaar uitstel, en nog steeds met de nodige kopzorgen, gaat het topevenement nu toch van start.

   

  De openingsceremonie zal geen groot feest zijn zoals 5 jaar geleden in Rio de Janeiro. In Tokio zal het er ingetogen aan toegaan zonder publiek. "We kozen voor een sobere ceremonie, in overeenstemming met de situatie waarin de wereld verkeert", vertelden de organisatoren.

   

  "We willen ook het risico op besmettingen zo veel mogelijk beperken. De ceremonie moet een moment van empathie worden, waarin we de dankbaarheid en de bewondering van de sportwereld uitdrukken voor alle inspanningen die zijn geleverd in de strijd tegen de pandemie."

   

  "Er zal een eerbetoon gebracht worden aan de slachtoffers van de coronacrisis en ook aan de slachtoffers van de tsunami die in 2011 leidde tot de kernramp in Fukushima."

   

  "Desondanks moet het ook een feestelijk moment zijn, met aandacht voor de traditionele muziek, geschiedenis en cultuur van het gastland en voor de universele waarden van de sport." 

  "In overeenstemming met de realiteit"

  Marco Balich, producent van vele openings- en slotceremonies en adviseur van de ceremonies bij de Spelen in Japan, bevestigde dat er een ingetogen sfeer zal heersen: "Het wordt heel Japans, maar ook in overeenstemming met het hedendaagse sentiment, de realiteit."

   

  "De ceremonie zal in zekere zin uniek zijn en vooral gericht op de sporters", gaat Balich verder. "Van massachoreografie kan uiteraard geen sprake zijn, maar toch zal het een mooie en betekenisvolle uitvoering worden. Een heel eerlijke ceremonie waar niets nep aan is en die gaat over wat er nu gaande is in de wereld. "

  Het wordt heel Japans, maar ook in overeenstemming met het hedendaagse sentiment"

  Marco Balich, adviseur van de openings- en slotceremonie in Japan

  Tijdens de openingsceremonie zal komiek en acteur Kentaro Kobayashi niet aanwezig zijn. Hij zou het evenement eigenlijk regisseren, maar hij kwam in de voorbije dagen in opspraak.

   

  Verdere details van de avond (om 13.00 uur in België) zijn nog geheim, maar enkele lokale bewoners deelden toch al beelden van een projectie in de lucht van een aardbol en de tekst van het nummer "Imagine" van John Lennon.