Nafi Thiam en Felix Denayer dragen Belgische vlag bij openingsceremonie

Nafi Thiam, goud op de zevenkamp in Rio, en Felix Denayer, zilver met hockeyploeg in 2016.

Team Belgium heeft zijn vlaggendragers voor de openingsceremonie van Tokio 2020 bekendgemaakt. En het zijn er voor het eerst 2: atlete Nafi Thiam en hockeyer Felix Denayer. Thiam pakte goud op de zevenkamp in Rio 2016, Denayer zilver met de hockeyploeg.

Het Internationaal Olympisch Comité voert een nieuwigheid in: voor de feestelijke opening van het vierjaarlijkse sporthoogfeest zijn er 2 vlaggendragers toegelaten. Een land mag zelf beslissen of het voor 1 of 2 gaat, maar indien 2, dan moet het een man en een vrouw zijn. België zorgde meteen ook voor een communautair evenwicht.

 

Thiam won 5 jaar geleden goud en mocht toen al de Belgische vlag dragen tijdens de slotceremonie in Brazilië. Op woensdag 4 en donderdag 5 augustus verdedigt ze haar titel in Japan.

 

Denayer is de kapitein van de Belgische hockeyploeg. De Red Lions zijn de regerende wereldkampioenen en winnaar van zilver in Rio. De komende weken gaan Denayer en co. resoluut op zoek naar olympisch goud, de enige titel die nog ontbreekt op de erelijst van de hockeymannen. Volgende week zaterdag komen zij een eerste keer in actie tegen Nederland.

 

"Wij zijn heel gelukkig met de keuze van onze vlaggendragers", verklaarde delegatieleider Olav Spahl tijdens een persmoment in het basiskamp van Team Belgium in Mito.

 

"Met Nafi en Felix hebben we een man en een vrouw die de vlag zullen binnendragen, Nafi uit de Franstalige en Felix uit de Nederlandstalige gemeenschap, die zo allebei vertegenwoordigd zijn. Het symboliseert de diversiteit in ons land."

Dit symboliseert de diversiteit in ons land.

Chef de mission Olav Spahl

Ook Greg Van Avermaet was als olympisch kampioen van Rio een optie, legt Spahl uit. De coureur komt net als Denayer daags na de openingsceremonie in actie. "Het was een luxeprobleem. Maar bij Greg gaat het zaterdag om zijn enige competitie en we zijn hier in de eerste plaats om te presteren."


"Felix speelt met Nederland ook een belangrijke wedstrijd, maar het blijft een poulematch. Na overleg is besloten dat hij als kapitein de Red Lions zal vertegenwoordigen en de anderen mogen rusten."


België telt 121 atleten in Tokio, minder dan de helft onder hen zal opdraven tijdens de openingsceremonie. Al zeker present zijn onder meer de Belgian Cats en de 3x3 Red Lions.