Emotionele Jakobsen na zege: "Dit is het einde van mijn revalidatie. Ik ben terug!"

  Tot tranen toe bewogen - en geef hem eens ongelijk. Fabio Jakobsen pakte in de Ronde van Wallonië zijn eerste zege sinds de crash die hem bijna zijn carrière kostte. "Ik denk dat dit het einde van mijn revalidatie betekent."

  Na de streep viel iedereen van de ploeg hem in de armen. Op het circuit van Zolder sprintte Jakobsen naar de zege, terwijl hij bijna exact één jaar geleden voor zijn leven vocht na een zware crash in de Ronde van Polen. Na heel wat operaties en een lange weg terug staat hij weer waar hij zo vaak stond: op het podium.

   

  "Ik denk dat dit het einde van mijn revalidatie betekent", vertelde de Nederlander zichtbaar opgelucht. "Ik kan zeggen dat ik nu helemaal terug ben. Ik kijk ernaar uit om meer ritten te winnen. Cheers!"

  Even angstig in sprint

  In de mixed-zone ging Jakobsen nog wat dieper in op zijn zege. "Ik moet een hoop mensen bedanken", begon hij. "Iederen van de medische staff, mijn familie, vrienden, de ploeg... Zonder hen zou ik hier niet geweest zijn."

   

  Na zijn overwinning kreeg de Nederlandse sprinter meteen telefoon van CEO Patrick Lefevere. "Hij zei dat ik het nog kan en dat ik vooral op moest naar de volgende zege. Hij was heel blij, net als ik."

   

  Jakobsen moest naast een fysieke ook een mentale drempel overwinnen. "Ik ben een jaar geleden heel hard gevallen. Dan is het altijd even spannend. Het moment dat Fernando Gaviria de sprint aan ging, moest ik een kant kiezen. Links was de meeste ruimte, dus koos ik daarvoor. Ik was toch een beetje angstig om weer de hekken in te gaan."

  Ik was toch een beetje angstig om weer de hekken in te gaan.

  Fabio Jakobsen

  Tot slot kreeg Jakobsen de vraag of er veel symboliek in zijn zege schuilde, omdat die er kwam exact één dag na de winst van Dylan Groenewegen, die de crash in Polen veroorzaakte. "We zijn allebei een tijd out geweest en hebben een lastige periode achter de rug. Ik ben blij dat ik hier kan winnen. Maar het is zonde dat het allemaal heeft moeten plaatsvinden."

  Groenewegen: "Gun het Fabio enorm"

  Geen nieuwe ritzege voor Dylan Groenewegen. En toch was de Nederlander blij dat uitgerekend Fabio Jakobsen naar winst spurtte. De geschiedenis tussen de twee moeten we u niet meer uitleggen... "Het is Fabio enorm gegund", vertelde Groenewegen. "We hebben beide een rottijd gehad - Fabio nog veel meer dan ik. Gelukkig zijn we nu opnieuw tegenstanders. Ik heb heel veel bewondering en respect voor wat hij nu presteert."