De olympische wegrit bij de mannen: bijna 5.000 hoogtemeters en klim die angst inboezemt

  Het profiel van de wegrit bij de mannen., zaterdag 24 juli.

   234 kilometer, 5 beklimmingen en in totaal 4.865 hoogtemeters. Dat is wat de renners op zaterdag 24 juli voor de wielen krijgen geschoven voor de olympische wegrit bij de mannen. Vooral de steile Mikuni Pass boezemt angst in. Wout van Aert, Remco Evenepoel, Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot en Mauri Vansevenant, de 5 Belgen voor zaterdag, weten waar ze voor staan.

  Beginnen doen we waar de beslissing gemaakt kan worden. Op zo'n 34 kilometer van de streep doemt de Mikuni Pass op. Een klim van 6,5 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 10,6%. Sommige stukken lopen zelfs op tot 17 en zelfs 21%. Met ook een strook van 4 kilometer klimmen aan gemiddeld 12%. 

   

  "Na de Mikuni Pass heb je een kleine afdaling, een deel vlak, een klimmetje en dan een lange afdaling richting aankomstlijn. Wat valt er dan nog recht te zetten en wie gaat dat doen? Een heel aparte koers", liet commentator José De Cauwer zich al ontvallen. 

  Na de Mikuni Pass heb je een kleine afdaling, een deel vlak, een klimmetje en dan een lange afdaling richting aankomstlijn.

  José De Cauwer

  Hoogtemeters sprokkelen

  Uiteraard is de Mikuni Pass niet de enige kuitenbijter die de renners moeten verteren. Na 80 kilometer volgt de eerste beklimming, Doushi Road, dat is 5,9 kilometer klimmen aan een stijgingspercentage van 5,7 %. Een opwarmertje dus, maar al snel volgt de Kagosaka Pass (2,2 kilometer aan 4,6%). 


  Daarna gaat het rond Mount Fuji richting de Fuji Sanroku (14,3 kilometer aan 6%), de Mikuni Pass dus en voor de 2e keer de Kagosaka Pass. Waarna de dalers aan zet zijn. De finish ligt op de Fuji International Speedway.

   

  "Niet elk land kan beschikken over 2 à 3 spitsen", ziet De Cauwer kansen voor de Belgen. "De meeste landen komen maar met 1, maximum 2 echte kanjers." 

   

  Met een Wout van Aert in vorm en Remco Evenepoel - die zijn zinnen heeft gezet op de Spelen - heeft ons land 2 stevige ijzers in het vuur. Tiesj Benoot, Greg Van Avermaet en Mauri Vansevenant vervolledigen het Belgische team.

   

  De wedstrijd gaat om 4u Belgische tijd van start en komt normaal gezien rond 11u aan. 

  2 beklimmingen bij de vrouwen

  "De koers bij de mannen is een stuk lastiger dan die bij de vrouwen", vertelde commentator Michel Wuyts. Op zondag 25 juli zijn de vrouwen aan zet. Zij krijgen een parcours van 137 kilometer en 2.692 hoogtemeters voorgeschoteld. 

  De vrouwen snijden de Mikuni Pass niet aan, maar rijden wel Doushi Road en de Kagosaka Pass naar boven. Ons land levert 3 rensters af voor de wegrit: Valerie Demey, Lotte Kopecky en Julie Van de Velde.