Bakelants: "Op een dag moet Van Aert alles op Tourpodium zetten"

  Jan Bakelants maakte na een zware Tour nog even tijd voor Vive le Vélo.

  Wout van Aert zorgde met zijn overwinning op de Champs-Élysées voor een spetterend einde van een ijzersterke Tour. Met een ritzege in een bergrit, een tijdrit en een massasprint toonde hij een zeldzame veelzijdigheid. In Vive le Vélo waagden ze een poging om zijn verdere carrière uit te stippelen. "Hij kan zeker het podium halen in de Tour."

  "Sprinten ligt zo dicht bij zijn kwaliteiten, Van Aert zal dit altijd kunnen"

  Mark Cavendish was dé favoriet voor de massasprint in de slotetappe, maar Wout van Aert toonde dat hij naast tijdrijden en bergop rijden ook nog steeds een aardig stukje kan sprinten. "Dat verrast mij totaal niet", zegt Jan Bakelants, die gisteren zijn zesde Tour uitreed. 

   

  "De eerste keer dat wij ooit samen gingen trainen, trok hij sprintjes en ik vroeg dan altijd hoeveel watt hij reed. Dat was toen 1600 à 1650 watt en hij sprintte dan nog niet vaak mee. Hij reed nog bij een kleine ploeg. Ik zei hem toen al dat hij massasprints kon winnen."

   

  "Dat ligt zo dicht bij zijn kwaliteiten, hij zal dit altijd kunnen. Hij heeft op andere vlakken zoveel meer progressie geboekt waarvan ik veel meer onder de indruk ben, zoals bergop rijden."

   

  Eddy Planckaert zag in Parijs ook een uitstekende lead-out van ploegmaat Mike Teunissen. "Teunissen heeft prachtig werk gedaan. Als Van Aert zo gebracht wordt, dan is het vechten om in zijn wiel te zitten. Daar verliezen Cavendish en Philipsen de spurt, omdat ze te veel moeten wringen."

   

  "Als hij zo 200 meter kan spurten, kom er dan maar nog eens voorbij. Hij is zo sterk. Het was gewoon een Van Aert-dag. Het zou voor iedereen moeilijk geweest zijn om hem te kloppen."

   

  Zo zoet het voor Van Aert was, zo zuur was het opnieuw voorJasper Philipsen. De sprinter van Alpecin-Fenix werd in de Tour drie keer tweede en drie keer derde. Ceylin Alvarado, die voor dezelfde ploeg rijdt, leefde mee. “Het is natuurlijk balen voor hem dat het altijd net niet is. Het zat hem niet echt mee, maar de overwinningen zullen vast nog wel komen.”

  “Misschien had hij zich net iets minder moeten bezighouden met Cavendish en meer moeten focussen op Van Aert. Dan had hij misschien net iets meer kans gehad.”