Wout van Aert vervolledigt historisch drieluik op de Champs-Elysées

Tour de France: Rit 21
wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  28°Cdistance 108.4 km
location 16:39: Chatou - 19:19: Parijs
trophy Wout van Aert
einde
startfinish
020406080108.4

  Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft de Tour de France in schoonheid afgesloten met een royale sprint op de Champs-Élysées. De Belgische kampioen zette zijn veelzijdigheid nog eens in de verf door Jasper Philipsen en Mark Cavendish af te troeven in de sprint. Hij is de eerste Belg die triomfeert in Parijs sinds Gert Steegmans in 2008. De eindzege in de Tour is voor het tweede jaar op rij voor Tadej Pogacar.

  De slotrit van de Tour in een notendop

  • Winnaar van de dag: Een bergrit en een tijdrit had hij in deze Tour al op zak, nu bewijst Wout van Aert zijn veelzijdigheid door ook nog eens een massasprint te winnen, de meest prestigieuze van het jaar dan nog.
   
  • Verliezer van de dag: Jasper Philipsen had zeker een ritzege in deze Ronde van Frankrijk verdiend, maar voor de 3e keer strandt hij op de 2e plaats, na Merlier, Cavendish en nu Van Aert.
   
  • Statistiek: Wout van Aert wint een bergrit, tijdrit en sprint in één en dezelfde Tour. Enkel Eddy Merckx (1974) en Bernard Hinault (1979) deden hem dit voor.
   
  • Morgen: Na 3 weken en 21 ritten is de Tour afgelopen, vanaf morgen rest ons niets meer dan de herinnering aan een schitterende editie van La Grande Boucle. Maar niet getreurd: komende zaterdag staat de olympische wegrit al op het programma.

  Van Aert perfect gelanceerd, Cavendish lacht groen

  De slotrit van de Tour staat zoals altijd in het teken van de fotomomenten: in de slenterpartij naar Parijs wou iedereen graag een kiekje laten schieten met gele trui Pogacar. Ook de entree in de hoofdstad zorgde voor prachtige plaatjes, met onder meer passages langs Versailles, het Louvre en de Arc de Triomphe.

   

  Toen er dan toch gekoerst werd, deden de jongens van Lotto-Soudal er alles aan om toch niet met lege handen deze Tour te moeten verlaten. Sweeny, Gilbert en Van Moer toonden zich. Die laatste zong het samen met ex-bolletjestrui Schelling en Valgren nog vrij lang uit. Maar in de slotronde gebeurde toch het onvermijdelijke.

   

  Deceuninck-Quick Step leek weer een sprint af te leveren uit het boekje. Asgreen nam het peloton bij de hand in de befaamde laatste bocht. Maar door werkzaamheden lag de finish dit jaar een paar honderd meter verder.

   

  Van Aert kon zich voor het eerst in deze Tour eens goed plaatsen, met dank aan ploegmaat Teunissen. Hij ging als eerste aan, Cavendish en Philipsen raakten wat ingesloten of moesten omrijden en kwamen te laat.

   

  Cavendish lachte een beetje groen, want hij had gehoopt met een 5e zege Eddy Merckx definitief voorbij te steken in de zegestand. Zijn 3e plaats was wel voldoende voor een 2e groene trui, 10 jaar na de vorige. Alle andere truien (geel, bollen en wit) worden voor het 2e jaar op een rij door eindwinaar Tadej Pogacar meegenomen.

  VIDEO: Wout van Aert met de kers op de taart: winnen op de Champs-Elysées

  Rituitslag Rit 21Rituitslag Rit 21

  Fase per fase

  1. 19 uur 23 match afgelopen
  2. 19 uur 22. Zo sluiten we de Tour de France af met maar liefst 5 Belgische zeges. Pogacar steekt voor de tweede keer de eindzege op zak. .
  3. 19 uur 21. Uitslag. 1. Van Aert 2. Philipsen 3. Cavendish 4. Mezgec 5. Greipel 6. Van Poppel 7. Matthews 8. Aranburu 9. Barthe 10. Walscheid .
  4. 19 uur 21. Wout van Aert wint de slotetappe op de Champs-Elysées!

   Wout van Aert wint de slotetappe op de Champs-Elysées!

  5. 19 uur 20. Bergrit, tijdrit en sprintrit. Wout van Aert doet het onmogelijke: hij wint een rit over de Ventoux en toont in het slotweekend zijn supervorm met winst in de tijdrit én de slotrit. Hij is de eerste Belg sinds Steegmans die in Parijs wint. .
  6. 19 uur 20. Cavendish klopt ontgoocheld op zijn stuur. Hij verzekert zich wel van het groen en wordt daarvoor gefeliciteerd door Matthews. Maar het record moet hij nog altijd delen met Merckx. .
  7. 19 uur 19. Van Aert doet het! Van Aert gaat als eerste aan, Cavendish zit wat ingesloten en raakt er niet uit. Philipsen wordt tweede. Van Aert is zelf wat verbaasd dat hij wint. .
  8. 19 uur 19. Cavendish zit in zijn wiel. .
  9. 19 uur 19. Teunissen trekt vroeg aan voor Van Aert. .
  10. 19 uur 18. Asgreen neemt de laatste lange beurt voor zijn rekening en trekt de laatste bocht in. Philipsen is er ook bij. .
  11. 19 uur 18. Van Aert maakt een heel goeie indruk, de beste die hij al liet zien in een sprint in deze Tour. .
  12. 19 uur 17. Op 1,8 kilometer komen ze uit de befaamde tunnel. Nu zetten we koers naar de beroemde bocht. .
  13. 19 uur 17. Het zijn nu de werkpaarden die hun laatste krachten uit hun lijf gooien, voor ze zich terugwerpen naar achteren. Een echte organisatie zien we niet. .
  14. 19 uur 16. Er wordt nu even getemporiseerd. Teunissen rijdt voor Van Aert uit, maar ze willen niet te vroeg op kop komen. .
  15. 19 uur 16. Van Aert heeft het wiel van Cavendish gevonden en hij heeft ook nog Teunissen in zijn buurt. .
  16. 19 uur 15. Cavendish heeft nog 4 mannetjes voor hem, op 4 kilometer van het einde. De planning verloopt perfect. Wat valt hier aan te doen? .
  17. 19 uur 14. Voor de laatste keer ronden we de Arc de Triomphe. Van Aert zit goed mee vooraan. .
  18. 19 uur 13. De orde is danig verstoord. Michel Wuyts.
  19. 19 uur 13. De organisatie van Deceuninck-Quick Step wordt ontregeld. Daar zorgt nu Bora-Hansgrohe voor. Kunnen de sprinters zich in deze chaos staande houden? .
  20. 19 uur 12. Kwiatkowski heeft daar andere ideeën over. Kwaitkowski en Thomas plamuren het gat met de leiders dicht, maar hun prik zorgt niet voor schade in het peloton. Ineos zal deze Tour zonder zege afsluiten. .
  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdBrest - Landerneau197,8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2wegwedstrijdPerros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183,5 kmvan der Poelvan der Poel
  3wegwedstrijdLorient - Pontivy182,9 kmMerliervan der Poel
  4wegwedstrijdRedon - Fougères150,4 kmCavendishvan der Poel
  5individuele tijdritChangé - Laval27,2 kmPogacarvan der Poel
  6wegwedstrijdTours - Châteauroux160,6 kmCavendishvan der Poel
  7wegwedstrijdsemi bergetappeVierzon - Le Creusot249,1 kmMohoricvan der Poel
  8wegwedstrijdbergetappeOyonnax - Le Grand-Bornand150,8 kmTeunsPogacar
  9wegwedstrijdbergetappeCluses - Tignes144,9 kmO'ConnorPogacar
  10wegwedstrijdAlbertville - Valence190,7 kmCavendishPogacar
  11wegwedstrijdbergetappeSorgues - Malaucène198,9 kmvan AertPogacar
  12wegwedstrijdSaint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159,4 kmPolittPogacar
  13wegwedstrijdNîmes - Carcassonne219,9 kmCavendishPogacar
  14wegwedstrijd