Vandeweghe: "Zonder de Spelen stuikt de volledige olympische sport in elkaar"

Een beeld dat we vaker zullen zien tijdens de Spelen: veel lege zitjes.

De Olympische Spelen zijn in aantocht. Over exact een week barst in Tokio het ultieme sportfeest los. Al zal er van uitzinnige fans geen sprake zijn. In onze podcast De Tribune blikten Hans Vandeweghe en Bert Sterckx vooruit op een Spelen zonder publiek.

Wie gisteren de oefenwedstrijd tussen onze Belgian Cats en Japan heeft gevolgd, zal even de wenkbrauwen gefronst hebben. De basketbalarena in Saitama was namelijk voor de helft gevuld met fans. Ook Hans Vandeweghe keek vol verbazing toe.

 

"De zaal zat halfvol en tijdens de rust zaten de cheerleaders luidkeels te roepen. Ook de supporters schreeuwden de hele wedstrijd "defence". Waarom kan dat daar wel en op de Spelen niet? Ik vind het allemaal zeer vreemd."

 

"Ik stoor me ook mateloos aan de manier waarop de Japanners hiermee omgaan. Hun besmettingen stijgen, maar dat is slechts een vierde van het aantal besmettingen bij ons. En zij zijn met 126 miljoen inwoners", vertelde Vandeweghe.

 

"De Japanners hebben altijd al wat last gehad van smetvrees, dat zit in hun DNA. Maar ze moeten ook niet overdrijven natuurlijk. Het is gewoon duidelijk dat de Olympische Spelen er niet gewenst zijn."

"De vleugels die het publiek je geeft, zullen er niet zijn"

Vindt Vandeweghe het dan eigenlijk een goed idee om de Spelen te laten doorgaan? "Het is niet oké, maar ik begrijp ook wel dat het gewoon niet anders kan."

 

"Het gaat hier om een geldstroom van 6 miljard dollar, die uiteindelijk voor 90 procent terugverdeeld wordt aan de sport. Mochten de Spelen niet doorgaan, gebeurt dat niet. Dan stuikt de volledige olympische sport in elkaar."

 

Ook Bert Sterckx bereidt zich met gemengde gevoelens voor op Tokio. Wat verwacht de radio-commentator van de Olympische Spelen? "De vleugels die je van het publiek krijgt, zullen er niet zijn."

 

"Ik zeg niet dat de prestaties plots veel slechter zullen zijn. Maar dat kleine duwtje in de rug of het ritmische handgeklap bij de kampnummers zullen we allemaal niet zien", vulde Sterckx aan.