BC Oostende treft Straatsburg en Bursa in Champions League, Bergen tegen Leiden

  Oostende is voor de 10e keer op een rij de Belgische landskampioen.

  Vanmiddag is er geloot voor de Champions League basketbal 2021-2022: Oostende ontmoet in de groepsfase Straatsburg (Fra), Tofas Bursa (Tur) en een ploeg uit de kwalificaties. In die voorronde opent Bergen zijn parcours tegen de Nederlandse club Leiden. De Europese competitie heeft dit seizoen een nieuw format.

  Oostende, dat afgelopen jaargang voor de 22e keer Belgisch kampioen werd en dat voor het tiende jaar op een rij, is een van de 32 teams in de groepsfase. Vier ploegen komen daarbij uit de kwalificaties, die van start gaan op 13 september en waaraan Bergen deelneemt.

  Oostende zat in pot 2 bij de loting in Mies, in Zwitserland. Bergen, de runner-up in de Belgische competitie, zat in pot 3. Er wacht de Henegouwse club 3 duels om in de groepsfase te belanden: ze beginnen tegen Leiden.

   

  Als Bergen die horde neemt, wacht in de tweede voorronde een duel met het Wit-Russische Minsk. In de laatste voorronde moet Bergen nadien mogelijk aan de bak tegen Treviso (Ita), London Lions (Eng) of Bakken Bears (Den).

   

  Als de club uit Henegouwen het haalt, komen ze in groep D terecht van het hoofdtoernooi, waarin ze AEK (Gri), de Hongaren van Falco Szombathely en Riga (Let) treffen.

  Groepsfase vanaf 4 oktober

  De reguliere competitie moet op 4 oktober van start gaan en duurt tot december. In een eerste fase spelen telkens vier teams tegen elkaar in acht groepen.

   

  De winnaar van elke groep kwalificeert zich rechtstreeks voor de achtste finales. De nummers twee en drie spelen barragewedstrijden, volgens een best-of-3-systeem.

   

  In de achtste finales komen weer telkens vier teams tegen elkaar uit, deze keer in vier groepen, van januari tot maart. De eerste twee kwalificeren zich voor de kwartfinales in april. Hierin geldt rechtstreekse uitschakeling met een best-of-3. Tot slot is er nog de Final Four in mei.

   

  De Champions League is aan zijn zesde editie toe. De Spanjaarden van Burgos zijn titelhouders.