Ventoux-kenner Toon Claes: "Afdaling naar Malaucène is spectaculair, zelfs gevaarlijk"

  De Reus van de Provence spreekt tot de verbeelding van menig wielrenner.

  Vandaag beklimmen de renners in de Tour niet 1 maar 2 keer de mythische Mont Ventoux. Dokter Toon Claes is een van de vele Vlamingen die de Kale Berg hebben omarmd. "Malaucène stond altijd in de schaduw van Bédoin, nu zijn de rollen omgekeerd."

  Toon Claes is geen onbekende in de wielerwereld. Heel wat renners, uit binnen- en buitenland, die een of meerdere botten breken in hun lichaam, komen bij de chirurg uit Herentals terecht.

   

  Zelf is hij ook zot van de koers. In 2007 beklom hij de Mont Ventoux 10 keer in 24 uur tijd. Hij heeft ook een stulpje gekocht in Malaucène, een van de 3 dorpen aan de voet. De geknipte man om als expert op te voeren over de Ventoux, zo dachten ze bij Radio Tour.

   

  "Iedereen hier kijkt geweldig uit naar de komst van de Tour de France. Ik ben zelf een Malaucènien. Malaucène (waar de finish ligt) heeft altijd in de schaduw gestaan van Bédoin. Nu zijn de rollen omgekeerd."

   

  "Er heerst al eeuwenlang een rivaliteit tussen beide dorpen. In Malaucène spreken ze ook nooit over Bédoin, maar wel over Le Sud. En omgekeerd hebben ze het over Le Nord. Bédoin is politiek eerder links, Malaucène eerder rechts."

   

  "Ze zijn hier bijzonder trots dat Malaucène nu ook op de Tourkaart komt. In het dorp hangt een spandoek met de tekst "Entrée dans l'histoire du Tour." Ze zijn er helemaal klaar voor."

  "Snelheden tot 130 km/u in de afdaling"

  De Ventoux wordt 2 keer beklommen, een keer vanuit Sault en een keer vanuit Bédoin. Daarna gaat het in dalende lijn richting Malaucène. "Die afdaling is echt spectaculair, zelfs wat gevaarlijk."

   

  "Er zijn enorm snelle stukken, waar ze snelheden van 120-130 km/u kunnen halen. Daarnaast zijn er ook technische stukken en is er zelfs nog een stukje vals plat, waar de wind wellicht op kop zal zitten. Als de verschillen op de top niet al te groot zijn, kan de afdaling een belangrijke rol spelen."

  Toon Claes

  Lees ook: