Dumont mag niet naar Spelen: "BOIC kan geen atleet meer maken, maar wel kraken"

De internationale zwembond (FINA) stuurde een olympische uitnodiging, het Belgisch Olympisch Comité (BOIC) bedankte. De niet-selectie van zwemster Valentine Dumont voor Tokio 2021 zindert nog steeds na. "De slogan van het BOIC - "de atleet centraal" - mag nu wel de vuilbak in", klinkt het bij de Vlaamse zwembond.

Een persoonlijk record gezwommen, een 7e plek in de EK-finale gehaald... De Olympische Spelen in Tokio leken een uitgelezen kans voor de 21-jarige Valentine Dumont om te groeien als atlete.

 

Maar het BOIC heeft geen ticket naar Tokio geboekt voor Dumont. Ze kreeg nochtans een uitnodiging van de internationale zwembond FINA om de 200m vrije slag te zwemmen op de Spelen.

 

Maar de Belgische zwembond hanteert sinds 2010 strengere limieten om de olympische selecties te bepalen, en die haalde Dumont niet. In 2016 werd voor Basten Caerts nog een uitzondering gemaakt, voor Valentine Dumont niet.

 

Voor de Vlaamse Zwembond komt het als een klap. "Er zijn genoeg argumenten om Dumont mee te nemen naar Tokio", zegt voorzitter Pieterjan Vangerven. "Ze maakt zeker kans op de halve finales en het zou een goed leertoernooi zijn voor de Spelen van Parijs in 2024."

De selectiecommissie is blijkbaar een procedurecommissie die gewoon regels afvinkt. Dan kan een computer ook het werk doen.

Pieterjan Vangerven, Vlaamse Zwembond

Delegatieleider Olav Spahl noemde het "een harde beslissing". Maar dat het BOIC niet openstond voor dialoog, is hard aangekomen bij de Vlaamse Zwembond. 

 

"De selectiecommissie is blijkbaar een procedurecommissie die gewoon regels afvinkt", zegt Vangerven. "Dan kan een computer ook het werk doen. 5 minuten na de uitnodiging van de FINA trok het BOIC al de deur toe."

 

"Het BOIC heeft niet meer de budgetten om een atleet te maken - dat komt van de gemeenschappen - maar heeft wel nog de macht om een atleet te kraken. Dat is nu werkelijk gebeurd."

 

"Dura lex, sed lex" (de wet is hard, maar het is de wet) is de verdediging van het BOIC. "Misschien moeten ze daar dan maar hun slogan van maken", repliceert Vangerven. "Hun slogan "de atleet centraal" kan nu wel de vuilbak in."

Geen rechtszaak: "Het kwaad is al geschied"

De Franstalige zwemfederatie (FFBN) dreigde een procedure aan te spannen tegen het BOIC, maar dat plan is van tafel, bevestigt Vangerven. "Het kwaad is al geschied, het olympisch ticket is al herverdeeld. Het heeft geen zin om een klacht in te dienen."

 

Ook Bernard Parez, voorzitter van de FFBN, blijft ontgoocheld achter. "We hebben echt alles geprobeerd, zonder succes. Steevast kregen we "nee" te horen. Misschien wilde de selectiecommissie de match van de Rode Duivels zien en vroeger vertrekken", zegt hij.

 

En hoe voelt Valentine Dumont zich bij de heisa? "Ze wil nu vooral rust", zegt Vangerven. "Ze blijft bewust buiten de schijnwerpers, want het is een enorme klap. Ik hoop dat ze niet zo gedegouteerd is dat ze haar zwempak aan de haak hangt."