Brent Van Moer schittert meteen in de Tour: wie is le nouveau Thomas De Gendt?

  Het werd gisteren net niet voor Brent Van Moer.

  Hij is nog maar 23, maar hij heeft in korte tijd al een reputatie opgebouwd: Brent Van Moer zag gisteren op de valreep een ritzege in de Tour door zijn handen glippen, maar de toekomst lacht de hardrijder van Lotto-Soudal toe. Wat moet u weten over de ondernemerszoon uit het Waasland?

  Het parcours van Brent Van Moer had vanzelfsprekender kunnen zijn. Vader Jo Van Moer is een zeer succesvolle ondernemer. 

   

  Het familiebedrijf Van Moer Logistics heeft de uitvalsbasis in de Waaslandhaven en een rol voor zoon Brent zou een logische stap geweest zijn.

   

  Maar Vader Van Moer is ook gek van de koers. "Hij werd als wielerfanaat vaak gevraagd als sponsor. Hij is geldschieter geworden van Van Moer Cycling, waar onder meer Sasha Weemaes, Brent zelf en Ilan Van Wilder gegroeid zijn", vertelde José De Cauwer, die de familie Van Moer goed kent, een tijdje geleden nog.

   

  "Zijn vader heeft zijn zaak zelf opgebouwd. Ik weet niet of Brent het nu moeilijker of makkelijker heeft. Daar werk je ook niet van 9 u tot 17 u."

   

  "Maar dit doet hij graag, dit is zijn hobby. Zijn ouders staan achter hem, maar het moet ook goed zijn. Brent komt echt uit een werkersfamilie."

  Na Bjerg, voor Bissegger

  Van Moer junior, 1,91 meter, koos dus voor de fiets en bewees al snel dat hij geen kleine garnaal zou worden. Zijn belangrijkste adelbrief kwam er in 2018 op het WK tijdrijden voor beloften in Innsbruck.


  Van Moer werd 2e na de ongenaakbare Mikkel Bjerg. Geen schande, integendeel. 


  En al zeker niet als je kijkt welke namen hij achter zich liet: onder meer Edoardo Affini, Ethan Hayter, Tobias Foss, Brandon McNulty, Matteo Sobrero, Stefan Bissegger, Andreas Leknessund en Lennard Kämna.


  José De Cauwer: "Hij zag me in Oostenrijk zitten op de persconferentie en zei - hij kent me natuurlijk: "Dat had je niet verwacht, hé?" Ik antwoordde: "Jij, ook niet, hé?""

  Brent De Gendt

  Brent Van Moer stapte in 2019 over van de opleidingsploeg van Lotto-Soudal naar het profteam, maar zijn tijdritfiets was ondanks die zilveren WK-medaille niet altijd de prioriteit.

   

  Karakterkop Van Moer ontpopte zich gaandeweg tot een rasaanvaller, een eigenschap die hij meenam uit de jeugdreeksen.

   

  "Brent was een goeie renner, vooral aanvallend", herinnert De Cauwer zich. "Voor uitslagen moest je de koers echt volgen of het verslag lezen. Hij had altijd de koers gemaakt, maar vaak te veel."

   

  "Bij de beloften heeft hij geweldig veel koers gemaakt. Hij reed niet meteen de juiste uitslagen, maar liet wel veel zien."

   

  Het nodige schaafwerk bij de impulsrenner wierp de jongste weken zijn vruchten af. Eind mei ging hij in de Ronde van Limburg nog van de hemel naar de hel toen hij door een seingever in de slotkilometer de verkeerde kant werd opgestuurd.

   

  Maar de ijzeren Van Moer toonde zich na de eerste ontgoocheling toen al vastberaden om sportieve weerwraak te nemen in de Dauphiné, zijn eerstvolgende koers 6 dagen later. Die zondag in Issoire beet het peloton zijn tanden stuk op Van Moer.

  "Ze zijn nog niet klaar met mij"

  "Brent Van Moer is de nieuwe Thomas De Gendt", schreef de ontsnappingskoning die avond op Twitter. De Gendt heeft een patent op zulke aanvallen, maar lijkt stilaan het slachtoffer van zijn reputatie.

   

  Van Moer staat klaar om die rol over te nemen, maar ook het peloton kent de jongeling beter en beter. 

   

  Gisteren gaven ze hem niet al te veel ruimte en toch moesten ze hun tenen uitkuisen om Van Moer nog in te rekenen. Dat gebeurde pas op 200 meter van de finish.

   

  "Je verliest het gevecht, maar je wint ervaring", schreef De Gendt een bemoedigende boodschap op Twitter. "Volgende keer."

   

  Van Moer, die enkele weken geleden al beloond werd met een contractverlenging tot en met 2023, liet ondanks de domper in Fougères al verstaan dat "ze nog niet klaar zijn" met hem in de Tour.

   

  Zijn kersverse fanclub zal hem alleszins een duwtje in de rug proberen te geven.

  Lees ook:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar