Alpecin-Fenix trekt kaart Merlier: "Van der Poel mengt zich niet in sprint"

  Mathieu van der Poel mag zijn gele trui vandaag tonen in Bretagne.

  Alpecin-Fenix zet vandaag alles op Tim Merlier om het team een tweede ritzege op rij te bezorgen. Gele trui Mathieu van der Poel moet vooral "proberen om geen tijd te verliezen", is ploegleider Christoph Roodhooft duidelijk.

  In zijn eerste Tour heeft Alpecin-Fenix meteen de gele trui in zijn gelederen. Ook ploegleider Christoph Roodhooft moest even bekomen van de triomftocht van Mathieu van der Poel.

   

  "Ritwinst was nog ingecalculeerd", geeft hij toe. "Maar dat Mathieu bonificatieseconden zou pakken én de rit zou winnen én Alaphilippe niet in de top 3 zou eindigen, was toch een scenario dat we wel hadden bedacht, maar niet hadden durven uit te spreken."

   

  Met Tim Merlier hoopt Alpecin-Fenix ook in de 3e rit raak te schieten, ook al likt de sprinter nog zijn wonden na de massale valpartij in de openingsrit. "Merlier is nog niet volledig hersteld, maar we hebben toch besloten om hem vandaag het vertrouwen te geven", aldus Roodhooft.

   

  Merlier, in de Giro nog goed voor een ritzege, durft geen grote voorspellingen te doen. "We zullen in de etappe wel zien hoe goed ik in vorm ben", zegt hij. "Ik voel me toch fitter dan gisteren. Het wordt een kwestie van in positie te zitten en hopelijk mijn sprint te kunnen rijden."

  Ik denk dat ik nog kansen krijg in de Tour. Anders kan ik evengoed naar huis gaan.

  Jasper Philipsen

  Jasper Philipsen moet deze sprintkans dus aan zijn ploegmaat laten. "Mocht Philipsen nu 100 procent zijn, dan was de keuze op hem gevallen", verduidelijkt Roodhooft. "Maar Jasper is gevallen in de Ronde van België en is nog niet honderd procent fit."

   

  Maar de winnaar van de Scheldeprijs is ervan overtuigd dat zijn kansen nog komen. "Anders kan ik evengoed naar huis gaan", lacht hij. "Het is niet altijd even leuk dat er een keuze moet worden gemaakt."

   

  "Soms zou het duidelijker zijn als er maar één kaart kan worden getrokken. Maar we moeten de ploeg vooropstellen."

  Wat met Van der Poel?

  Gele trui Mathieu van der Poel zal zich buiten het gewoel van de sprint houden. "Hij moet zich niet mengen in de lead-out", is Roodhooft duidelijk. "Hij moet opletten en proberen om geen tijd te verliezen."

   

  "Die opdracht is al meer dan voldoende voor hem. Gisteren en eergisteren waren belastende dagen, dus het zal leuk zijn voor hem om vandaag geen echte opdrachten te hebben."

   

  En dat heeft Van der Poel in zijn oren geknoopt. "Ik ga de ploeg proberen bij te staan, maar mijn taak is vooral om zo goed mogelijk de dag door te komen", bevestigt hij voor de start.

  Roodhooft: "We geven Merlier vandaag het volle vertrouwen"

  Merlier: "We zien wel hoe goed ik in vorm ben"

  Van der Poel: "Ik ga ploeg proberen bij te staan"