Berteele: "Als renner met de voeten van Lefevere rammelen, dat doe je niet"

  Bennett won vorig jaar de groene trui in de Tour.

  Wat kan de wereld er na een weekend totaal anders uitzien. Vrijdag zei Patrick Lefevere nog dat hij "200 procent" rekende op Sam Bennett. Maandag liet hij weten dat zijn Deceuninck - Quick Step Mark Cavendish en niet Bennett meeneemt als sprinter naar de Tour. Carl Berteele sprak erover in onze podcast De Tribune.

  Download de podcast van De Tribune

  "Waarom zou Cavendish niet kunnen winnen?"

  De groene trui van vorig jaar die de Ronde van Frankrijk niet mag rijden van zijn ploeg, dat is opmerkelijk nieuws. Zeker met een kans of zes voor de rassprinters. Maar Carl Berteele kent Patrick Lefevere als een man van principes en dus begrijpt hij de beslissing wel. 

   

  "Als renner met de voeten van Patrick Lefevere rammelen, zeker als je in februari al bij een andere ploeg hebt getekend, dat doe je niet. In het algemeen doe je dat niet met je baas. Wees dan gewoon eerlijk. Ik denk dat Bennett nu afgeserveerd wordt. Dit is een streep op de carrosserie van Lefevere, die er niet snel zal afgaan."

   

  En dus krijgen we een scenario dat niemand een jaar geleden nog verwacht had: Mark Cavendish die opnieuw naar de Tour trekt. Met de publicitaire uitstraling van Cavendish zit het sowieso goed, maar wat mogen we sportief nog verwachten? 

   

  "Na de slotrit van de Ronde van België zei Cavendish dat het deelnemersveld van sprinters toen niet zou misstaan in de Tour en er gaan ook effectief 8 of 9 van die renners naar de Ronde van Frankrijk."

  Dit is een streep op de carrosserie van Lefevere, die er niet snel zal afgaan.

  "In de Ronde van België kon Cavendish voor het eerst gebruik maken van Michael Mørkøv als lead-out en daar komt in de Tour Davide Ballerini bij in het treintje."


  "Dan wil ik wel nog eens zien wat de kansen voor Cavendish zijn. Waarom zou hij niet kunnen winnen? Niemand rekent erop dat hij meedere ritten gaat winnen, maar als hij er een pakt, dan is hij de koning."


  "Cavendish is niet traag geworden en nog niet versleten. Hij won in de Ronde van Turkije vier ritten. Oké, dat was niet tegen het beste peloton, maar bijvoorbeeld wel tegen Jasper Philipsen en op parcoursen met korte bochten in het slot en met de nodige risico's. Dat betekent dat je moet durven en je je moet positioneren. Hij doet dat nog altijd."

  "Het gaat hard gaan in het openingsweekend"

  In het openingsweekend van de Tour zien we waarschijnlijk nog geen sprinters naar de ritzeges rijden. Vooral punchers hebben daar kansen op winst en dus meteen ook op de gele trui. 

   

  "Als Van der Poel in zijn element is, gaat iedereen rekening met hem moeten houden natuurlijk", zegt Berteele. "Ook Wout van Aert zal gemotiveerd zijn. En voor Julian Alaphilippe geldt hetzelfde. Voor de rest denk ik ook aan Jakob Fuglsang."

   

  "Ik heb ook gelezen dat David Gaudu op 4 kilometer van de Mûr-de-Bretagne woont. Dat zijn allemaal elementen die meespelen. Gaudu kan dat. Het gaat hard gaan."