Wuyts voor BK: "Graag spitsen à la Lukaku in vroege vlucht, zoals Gilbert en Evenepoel"

  Gilbert en Evenepoel stonden al samen aan de start van de Baloise Belgium Tour

  Het BK wielrennen zondag lijkt wat tussen de plooien te vallen door het EK voetbal. Toch trekt Michel Wuyts met enorm veel goesting naar Waregem. Het BK belooft namelijk een strijd te worden tussen de crème de la crème van het Belgische wielrennen. 

  “Ik denk dat veel ondergesneeuwd wordt door de passie voor Euro 2020", stelt ook onze Sporza-commentator vast. "Bovendien leeft ook het besef dat het BK een wedstrijd is met beperkte waarde, zonder internationaal deelnemersveld en op een parcours dat te plat is om echt waardevol te zijn."

   

  Desondanks kijkt Michel Wuyts enorm uit naar wat er op ons afkomt. "Het schept namelijk een kans voor een outsider. Op een parcours als dat in Waregem hebben die evenveel kans op winst als een grote naam. Dat heb je niet in de Ardennen, waar je alleen de grote hamers mag bovenhalen. Nu kan dat een klein steenhamertje zijn."

  "Het parcours mag dan wel deels dat van Dwars door Vlaanderen zijn, toch kan je het totaal niet vergelijken met de voorjaarskoers. Zondag blijft men weg uit de Vlaamse Ardennen en wordt er eerder aan city marketing gedaan in de gehuchten rondom Waregem."

   

  "Dat is ten nadele van de sportieve waarde. In de laatste van 3 lussen, die 4 keer gereden wordt, ligt dan wel een kasseistrook (de Herlegemstraat) en een helling (de Holstraat), maar profs van het betere niveau lachen daarmee."

   

  Michel Wuyts tekent voor een heruitgave van het BK in Antwerpen van 2017. "Ook volledig vlak, maar eentje om duimen en vingers bij af te likken. Oliver Naesen klopte toen Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven op de finishlijn."

  Oliver Naesen werd Belgisch kampioen op een biljartvlak parcours in Antwerpen

  Op zoek naar de vroege vlucht, de goede vlucht

  "De numerieke ongelijkheid is essentieel. Alle ploegen starten met een verschillend aantal renners, iets wat diametraal staat tegenover elke andere koers."

   

  "Zo staat Deceuninck-Quick Step maar met 9 renners aan de start, het aantal Belgen in hun ploeg. Dat schept - net als in Antwerpen toen - een apart gegeven, namelijk de mogelijkheid dat de vroege vlucht de goeie vlucht is."


  "Dan komt het erop aan om daar de juiste man in mee te hebben. Iemand die het kan afmaken. Zit er zo een afwerker vooraan, dan zal de rest zeggen: laat maar lopen. Beginnen ze te twijfelen, dan gaan ze het gat weer dichtrijden. Vaak is dat het probleem van Lotto-Soudal. Veel mannen vooraan, maar geen afwerkers."

  Vaak is dat het probleem van Lotto-Soudal. Veel mannen vooraan, maar geen afwerkers.

  "Volgens mij hebben 2 ploegen de sleutel in handen: Lotto-Soudal en Alpecin-Fenix. Deceuninck-Quick Step? Daar zullen ze altijd afhankelijk blijven van de numerieke meerderheid van de andere ploegen."

   

  "Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat ze bij Alpecin-Fenix beter gestoffeerd zijn qua potentiële afwerkers. De Bondt staat er altijd, hij heeft zich kunnen uitleven in de Giro.  Daarnaast hebben ze nog Rickaert en Vermeersch. En dan kunnen ze Merlier nog achter de hand houden. Wat een weelde."

  Belgische kampioen Dries De Bondt was de strijdlustigste in de Giro

  De kanshebbers: van Pieter Serry tot Jasper Stuyven

  "Voor wie dit BK een unieke kans is? Voor al diegenen die zich in het verleden leeg hebben gereden voor een kopman. En die van zichzelf denken dat hij meer potentieel heeft dan dat. Die mannen hun motivatie groeit met 40%. Ik drop een naam: Pieter Serry. Om de 2 jaar rijdt die een hoge top 10. Nathan Van Hooydonck mag je daar ook bij zetten. Ga zijn uitslagen van de jongste edities maar na."

   

  "Anderzijds is Yves Lampaert de naam die als eerste in me opkwam: in de winning mood, zich niet laten gaan na het BK tijdrijden en beter in vorm dan in het voorjaar. Hij gaat niet naar de Tour en kan zo vol focussen op de dubbel."

  "Ik geloof ook in Philippe Gilbert. Bij hem is er frustratie over wat er dit seizoen nog maar is uitgekomen. Bovendien wil hij zijn stevige contract, toch volgens Lotto-begrippen, te gelde maken. Gilbert heeft ook al wat van zijn ambities laten zien in Ronde van België. Hij heeft het karakter om het kopmanschap in een finale af te dwingen. Hij zal er wel staan."

   

  "Het zou me niet verbazen dat er in die vlucht sprake is van het koppel Evenepoel-Gilbert. Wat gaat er dan gebeuren? Laat daar dan nog De Bondt en Campenaerts bij zijn. Die laatste heb ik niet te veel vluchten in de Giro zien missen. Voor een kampioenschap is 220 kilometer heel weinig. Alles hangt van die vroege vlucht en of daar spitsen als Lukaku bij zitten."

  Het zou me niet verbazen dat er in die vlucht sprake is van het koppel Evenepoel-Gilbert. Wat gaat er dan gebeuren? Laat daar dan nog De Bondt en Campenaerts bij zijn

  "Tenslotte is er nog Wout van Aert. Dat is een enigma. Hij heeft al een paar keer gezegd dat hij nog niet op het niveau van de Tour van 2020 staat. Ik geloof hem. Hij heeft nog niet zijn VO2-max van vorig jaar gehaald. Als alles mee zit, dan kun je daar kampioen mee worden. En een Van Aert aan 85% kan ook kampioen worden. Stel dat hij zich niet te veel moet smijten, dan kan zelfs Merlier zich niet gerust voelen als het tot een sprint komt."

   

  "En vergeet ten slotte Jasper Stuyven niet. Die is van het pientere type dat alles laat terugkomen. Hij komt voor de pinnen als alles weer samenvloeit in de slotronde."