Dit is het parcours van het BK wielrennen van vandaag in Waregem

  Dries De Bondt won vorig jaar in september het BK in Anzegem.

  Dries De Bondt staat zondag zijn Belgische driekleur af, tenzij de verrassende Belgische kampioen van 2020 zijn titel natuurlijk verlengt. De Bondt wordt - met alle andere Belgen - uitgedaagd op een parcours in en om Waregem. Maak hier kennis met de BK-route.

  Waregem huisvest komende zondag het BK wielrennen. Het gaat om een samenwerking tussen eersteklasser Zulte Waregem en de organisatie van de klassieker Dwars door Vlaanderen.

   

  Het startschot van het derde BK ooit in Waregem wordt aan de hippodroom gegeven, de finish ligt aan de Verbindingsweg, in de buurt van het Regenboogstadion.

   

  Het parcours is door de organisatoren opgedeeld in drie soorten rondes: bij de mannen volgt er een lange aanloop via de Briek Schotte- en André Defoort-rondes, die telkens vier keer afgelegd worden, alvorens er aan de vier finalerondes van telkens iets meer dan zestien kilometer wordt begonnen. 

   

  Die finaleronde moet het parcours een stuk lastiger maken, met onderweg de kasseien van Herlegem, de Karmelberg en de Holstraat. Niet verrassend doet de finale zo denken aan Dwars door Vlaanderen.

  "Parcours is selectief genoeg"

  "We stonden voor twee uitdagingen", legt parcoursbouwer Guy Delesie uit. 

   

  "Waregem moest in de kijker staan en tegelijkertijd moest het parcours selectief genoeg zijn. Aangezien er te weinig natuurlijke hindernissen zijn in Waregem zelf, zijn we deels moeten uitwijken naar Kruisem en Nokere." 

   

  "Het is geen Parijs-Roubaix of Luik-Bastenaken-Luik, maar de kasseistrook van 800 meter, een stuk vals plat, de Holstraat en de Karmelberg (300m aan drie procent stijgingspercentage, maar wel op slechts drie kilometer van de finish) moeten het parcours toch selectief genoeg maken om de beteren vooraan te brengen." 

   

  De vrouwen werken vier keer de Briek Schotte-ronde van achttien kilometer af om vervolgens de André Defoort-ronde over te slaan en rechtstreeks aan de finaleronde te beginnen, die ze drie keer rijden. 

   

  De lokale rondes werden vernoemd naar de legendarische Briek Schotte en André Defoort, twee voormalige renners uit de streek.

  Technische fiches BK mannen en vrouwen:

  Mannen:   

  Start om 12.05 u aan de Hippodroom van Waregem. De officiële start volgt op de Oosterlaan van waar de 1e Briek Schotte-ronde wordt aangevat van 18,2 kilometer. Dit met passages in Deerlijk om zo weer naar Waregem te draaien via onder andere de Westerlaan en de Noorderlaan. 

   

  Op de Vijfseweg vat men de 2e en 3e Briek Schotte-ronde aan die eveneens 18,2 kilometer lang is. Na 56,9 kilometer start de 4e Briek Schotte-ronde die na de doortocht in Deerlijk richting de Verbindingsweg gaat. Daarna trekken de renners de 4 André Defoort-ronden, elk 20,7 kilometer groot, in. 

   

  Na 156,9 kilometer wachten de 4 finaleronden van elk 16,1 kilometer die lopen over de kasseien van de Heerlegemstraat, Holstraat (helling), Karmeldreef (helling), Brouwerijstraat, Rooseveltlaan en de Verbindingsweg. Na 221,3 kilometer kennen we daar omstreeks 17.25 u de opvolger van Dries De Bondt.    . 

   

  Vrouwen:   

  Start om 10 u aan de Hippodroom van Waregem. De officiële start volgt op de Oosterlaan van waar de 1e Briek Schotte-ronde wordt aangevat van 18,2 kilometer. Dit met passages in Deerlijk om zo weer naar Waregem te draaien via onder andere de Westerlaan en de Noorderlaan. 

   

  Op de Vijfseweg vat men de 2e en 3e Briek Schotte-ronde aan die eveneens 18,2 kilometer groot is. Na 56,9 kilometer start de 4e Briek Schotte-ronde die na de doortocht in Deerlijk richting de Verbindingsweg gaat waar nog 3 finaleronden wachten van elk 16,1 kilometer. 

   

  Die lopen allen via de Verbindingsweg, Zuiderlaan, Kruisem, Holstraat (helling), Karmeldreef (helling), Brouwerijstraat, Rooseveltlaan en de Verbindingsweg. Na 122,4 kilometer kennen we omstreeks 13.15 u de opvolgster van Lotte Kopecky.

  Canvas, Eén, livestream en Radio 1

  Bij Sporza zit u uiteraard op de eerste rij om het BK te volgen. Op onze website en in onze app volgen we de vrouwenkoers van bij de start met tekstupdates, de finale is vanaf 12 u live te bekijken op Canvas en met livestream op onze platformen.

   

  Bij de mannen houden we u op de hoogte van elke stroomstoot. De uitzending begint om 14 u op Eén. Onze livestream is uiteraard beschikbaar op onze kanalen en ook Radio 1 is uw compagnon de route in West-Vlaanderen.