Het rommelt nog voor het EK al bij Oranje: "Het systeem klopt van geen kanten"

  De 2 Nederlandse doelpunten kwamen gisteren van Memphis Depay.

  Het Nederlandse elftal is vanaf volgend weekend eindelijk nog eens aanwezig op een groot toernooi, maar van een hoerastemming is geen sprake. Na de 2-2 tegen Schotland gisterenavond zijn de twijfels geenszins weg. Youri Mulder bekijkt de pijnpunten.

  "Er gebeuren rare dingen bij ons", valt Youri Mulder meteen met de deur in huis daags na de 2-2 tegen Schotland. "En dan heb ik het niet eens over die oefenmatch, wel over andere gebeurtenissen."

   

  De laatste rechte lijn van Oranje naar het EK verloopt op z'n zachtst gezegd nogal chaotisch. "Anwar El Ghazi moest via een appje tijdens een interview lezen dat hij een van de afvallers was uit de preselectie. Dat doe je niet op zo'n manier."

   

  "En dan is er het verhaal rond Jasper Cillessen, die door een coronabesmetting niet mee mag. Ik vind het een schandalige beslissing van de KNVB om je eerste keeper en je elftal zo in de steek te laten. Stel je voor dat Thibaut Courtois door corona niet naar het EK mag: België staat toch ook op zijn kop?"

   

  "We zijn nu ruim een jaar na de uitbraak van de pandemie en intussen weten we wel hoe de ziekte verloopt. Soms heb je er helemaal geen last van. De bestuurders nemen geforceerd hard een beslissing. Eigenlijk kan dat niet."

   

  (lees voort onder het verslag van gisteren)

  "Het systeem klopt van geen kanten"

  Gisteren konden de brandjes geblust worden tegen de Schotten, maar de 2-2 was geen geruststelling. Integendeel.

   

  Youri Mulder: "Eigenlijk moet je niet te veel waarde hechten aan zo'n match, want we hebben een uitzwaaiwedstrijd ook eens met 6-0 gewonnen en toen stond het hele land op zijn kop."

   

  Sterkhouders Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum werden al na een halfuur gewisseld - "om hen niet te veel te belasten" -, maar Youri Mulder hekelt vooral het systeem.

   

  "Dat klopt van geen kanten. Het was een 5-3-2 met de punt naar achteren op het middenveld, maar vanaf de flanken kwam veel te weinig."

   

  "Het excuus is dan dat ze er nog maar een paar keer op hadden getraind en dat ze moeten wennen. Dat klopt, maar het is en blijft rommelig, ook de communicatie."

  Frank de Boer verandert van systeem, maar heeft de vorige wedstrijden daar niet voor gebruikt. En je weet toch al heel lang dat je naar het EK gaat.

  Youri Mulder

  Waarom gooit bondscoach Frank de Boer de traditionele 4-3-3 dan overboord en vooral: waarom experimenteert hij nu pas? "Omdat hij er de andere wedstrijden niet voor gebruikt heeft."

   

  "Hij heeft het één keer tegen Italië gedaan en dat ging goed. Maar je weet al heel lang dat je naar het EK gaat. De andere wedstrijden zijn te veel op zichzelf benaderd."

   

  "Ik begrijp de verandering wel, want we hebben geen buitenspelers meer zoals Arjen Robben. Steven Berghuis, Quincy Promes: dat is te licht. Ik snap dus dat je met wingbacks speelt, maar ook zij kwamen gisteren niet in het stuk voor."

  "Je wordt knettergek van de reclame op tv"

  Maakt de Hollandse branie dan plaats voor een dosis nuchterheid? "Ik zie het niet zo rooskleurig in."

   

  "Je zou zeggen dat groepsgenoten Oostenrijk en Oekraïne op zo'n EK een eitje zijn, maar Nederland zit op hetzelfde niveau, dat van de subtop."

   

  "Er is dus druk en kritiek, maar het hele land kleurt al oranje. Op tv word je knettergek van de oranje reclame."

   

  "Het is nog nooit zo veel geweest als nu, maar dan krijg je enorme verwachtingen en die zijn gewoon overtrokken."

   

  Toch nog eens proberen: hoeveel kans maakt Oranje op de Europese titel? "5 procent", lacht Youri Mulder. "Of neen: 4 procent."