Keniaan Titus Ekiru loopt 5e snelste marathon ooit in Milaan, maar gaat niet naar de Spelen

  De Keniaan Titus Ekiru zette de 5e snelste tijd ooit neer op de marathon

  De Kenianen domineren al enkele jaren in de marathons en dat was in Milaan niet anders. Met Titus Ekiru, Reuben Kipyeno en Barnabas Kiptum stonden 3 Kenianen op het podium en dan was wereldrecordhouder Eliud Kipchoge nog niet eens van de partij.

  Ekiru liep een geweldige wedstrijd en kwam uiteindelijk uit op 2u02'57".  Een minuut later kwamen zijn landgenoten Kipyeno en Kiptum binnen. Ekiru verbeterde zo de beste wereldjaarprestatie van landgenoot Eliud Kipchoge met 1'33".

   

  Met deze bijzonder schepre tijd komt Ekiru op de 5e plek aller tijden terecht in de lijst van de snelste marathons ooit gelopen. In september 2018 liep Eliud Kipchoge 1'18" sneller en dat is nog atlijd de snelste tijd ooit gemeten. Ook de Ethiopiërs Bekele, Legese en Geremew blijven Ekiru nog voor.

   

  De 29-jarige Keniaan zien we deze zomer niet terug op de Olympische Spelen in Tokio.  Hij is niet opgenomen in de Keniaanse selectie. Kipchoge zal er proberen om zijn titel te verlengen.

  Ook een beste wereldjaarprestatie bij de vrouwen

  Bij de vrouwen ging in Milaan de zege naar de Ethiopische Hiwot Gebremaryam. Ze liep naar een chrono van 2u19'35", ook goed voor een beste wereldjaarprestatie. De Keniaanse Racheal Mutgaa werd tweede in 2u22'50". Eunice Chumba uit Bahrein finishte als derde in 2u23'10".  

  De aankomst van Ekiru in Milaan