De virtuele eindstanden: Anderlecht 2e en Oostende naar Europa?

  Aan leider Club Brugge, dat met een voorsprong van 8 punten aan de Champions' play-offs begint.

  De Champions' play-offs en de Europe play-offs staan voor de deur. Wij haalden onze telmachine boven en berekenden op basis van de onderlinge duels in de reguliere competitie de virtuele eindstand van de 2 krachtmetingen. Wie komt er als winnaar uit de bus? Lees het hier.

  Champions' play-offs bij aanvang:

  Club Brugge begint als grote favoriet aan de Champions' play-offs met 8 punten voorsprong op Antwerp. Anderlecht en Racing Genk volgen op korte afstand van Refaelov en co. Wie kan er Club nog iets in de weg leggen en waar strandt Anderlecht? Wij doen een prognose op basis van een terugblik.

  Wat deed het Champions' kwartet tegen elkaar?

  Als we kijken naar de onderlinge duels van de top 4 in de Jupiler Pro League het voorbije reguliere seizoen zien we dat Club Brugge, maar vooral Anderlecht een goede beurt maakt. Antwerp en Genk blijven mijlenver achter.

   

  Anderlecht is de ploeg die dit seizoen al de meeste punten (15) sprokkelde tegen zijn play-offtegenstanders. Het verloor maar 1 keer, met 3-0 tegen Club Brugge. Club volgt met een overwinning minder, het ging onderuit tegen Anderlecht (2-1) én Antwerp (0-2).

   

  Voor Antwerp en Genk restten er enkel nog wat kruimels. Antwerp kon maar 2 keer winnen en haalt slechts 6 punten tegen de rechtstreekse concurrenten. 

   

  Ook Genk plafonneerde tegen de top. De mannen van John van den Brom bengelen achteraan met 3 punten. De enige overwinning hebben ze te danken aan een spektakelmatch tegen Antwerp (4-2).

    team M+ M= M- D+ D- punten
  1. Anderlecht
  5 0 1 10 6 15
  2. Club Brugge 4 0 2 11 7 12
  3. Antwerp 2 0 4 8 13 6
  4. KRC Genk 1 0 5 10 13 3

  Champions' play-offs na virtuele matchen:

  Na de simulatie van de onderlinge duels zien we toch wat verschuivingen in het klassement. 

   

  Club Brugge zou aan de leiding blijven en zou zich opvolgen als kampioen. Ook Anderlecht mag dan zegevieren. De mannen van Kompany lijken over Antwerp naar de 2e plaats te springen. KRC Genk zou op de 4e blijven haperen.

    team punten
  1. Club Brugge 50
  2. Anderlecht 44
  3. Antwerp 36
  4. KRC Genk 31

  Dit zou willen zeggen dat Club Brugge rechtstreeks doorstoot naar de Champions League. Ook Anderlecht maakt dan aanspraak op een CL-ticket: het zou dan mogen aantreden in de 3e kwalificatieronde van de Champions League.


  Antwerp gaat na de simulatie als nummer 3 naar de laatste voorronde van de Conference League. KRC Genk zou aan de bak moeten in een barragematch tegen de winnaar van de Europe play-offs. De inzet: de 2e kwalificatieronde van de Conference League. Tenzij Genk de beker wint, dan is ook de barragewinnaar zeker van een Europees ticket. De bekerwinnaar mag naar de laatste voorronde van de Europa League.

  Europe play-offs bij aanvang:

  KV Oostende valt nipt naast de Champions' play-offs en trekt als leider de Europe play-offs in. Standard, Gent en Mechelen hijgen in de nek van de kustboys. Het belooft een spannende ontknoping te worden. Wie speelt er de barragematch? Wij maakten de simulatie.

  Hoe presteerde het Europe-kwartet onderling?

  De koek in de Europe play-offs wordt beter verdeeld dan in de Champions' Play-Offs. Zowel Standard, Oostende als Gent wonnen 3 matchen.

   

  Standard voegt er nog een gelijkspel aan toe en verovert zo de poleposition. Oostende profiteert van het doelpuntensaldo om Gent voor te blijven.

   

  Het zwakke broertje in dit gezelschap lijkt KV Mechelen. Het team kon dit seizoen geen enkele keer winnen tegen de rechtstreekse concurrentie en bengelt zo achteraan met maar 2 punten.

    team M+ M= M- D+ D- punten
  1. Standard 3 2 1 12 7 11
  2. KV Oostende 3 1 2 7 5 10
  3. KAA Gent 3 1 2 7 6 10
  4. KV Mechelen 0 2 4 3 11 2

  Europe play-offs na virtuele matchen:

  Na de simulatie van de onderlinge duels zien we geen verschuivingen in het klassement. KV Oostende zou het volgens onze berekeningen opnemen tegen KRC Genk in de barragematch voor de 2e kwalificatieronde van de Conference League. Tenzij Genk de beker wint, dan hoeft die match niet gespeeld.

   

  Standard, KAA Gent en KV Mechelen zouden dan met lege handen achterblijven. Maar zoals je weet: in voetbal kan alles en elke match moet gespeeld worden...

    team punten
  1. KV Oostende 37*
  2. Standard 36
  3. KAA Gent 35*
  4. KV Mechelen 26

  * = een half puntje te veel gekregen bij de halvering van de reguliere punten