Strenge maatregelen voor de Ronde: "Minstens €250 boete en dagvaarding"

  Volgende week zondag is het weer tijd voor Vlaanderens mooiste. Dan staat de Ronde van Vlaanderen op het menu. Door de huidige coronasituatie alweer een editie zonder publiek. "Wie het te bont maakt, riskeert een boete van minstens €250 en een dagvaarding voor de correctionele rechtbank", zegt gouverneur Carina Van Cauter.

  Gouverneur Oost-Vlaanderen waarschuwt

  Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter benadrukt de strenge coronamaatregelen, die noodzakelijk zijn voor een coronaproof editie van de Ronde. "Geen publiek: de aankomst- en finishzone, hellingen en kasseistroken worden hermetisch afgesloten."

   

  "Er wordt ook in de diepte gewerkt, dus je kan er zelfs helemaal niet geraken. Bijkomende commerciële activiteiten zijn verboden en als je woont of werkt langs het parcours, draag je je mondmasker."

   

  Er zal streng gecontroleerd worden, geeft Van Cauter mee. "Er zal worden gehandhaafd. De boetes zijn niet min: een onmiddellijke minnelijke schikking van minstens €250."

   

  "En vergeet niet dat we over een politieverordening van de gouverneur spreken. Dat wordt gehandhaafd door de correctionele rechtbank. Als men het toch te bont maakt, riskeert men een dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Men weze gewaarschuwd."

   

  Bestaat de kans op een eventuele afgelasting of een uitstel nog? "Met supporters van wereldklasse, die thuis de wedstrijd bekijken, kan het niet meer misgaan. Maar zeg nooit nooit."

  Met supporters van wereldklasse, die thuis de wedstrijd bekijken, kan het niet meer misgaan. Maar zeg nooit nooit.

  Carina Van Cauter (gouverneur Oost-Vlaanderen)

  Ongeveer 650 politieagenten langs het parcours

  Bij de politie staat Alexander De Baets in voor de coördinatie van alle politieacties tijdens de Ronde. Hoe wil hij het volk weghouden? "Enerzijds zijn er de wettelijke bepalingen, enkele basisregels. In de praktijk zetten we ongeveer 650 politieagenten in langs het parcours van Antwerpen tot Oudenaarde."

   

  "Maar we zetten ook mensen in "in de diepte". Lokale politiekorpsen zetten mensen in naar de invalswegen naar de wedstrijd toe om het publiek op afstand te houden."

   

  Hoe zit het in de steden zelf? "Een volledig publieksvrij parcours is een huzarenstukje. Er zijn enkele kritieke punten waar we proberen maximaal toezicht te houden. We vragen de mensen langs het parcours om vanuit het raam of de deuropening de koers te volgen, in hun eigen bubbel."

  Een volledig publieksvrij parcours is een huzarenstukje. Er zijn enkele kritieke punten waar we proberen maximaal toezicht te houden. 

  Alexander De Baets (coördinator politieacties)

  "Geen haar op ons hoofd dat denkt aan uitstel of afgelasting"

  Was het voor CEO Tomas Van Den Spiegel nog nagelbijten tijdens het overlegcomité woensdag? "Het blijft altijd wat afwachten. Maar doordat we het in oktober zo goed hebben gedaan, was er weinig twijfel dat het niet zou kunnen doorgaan."

   

  "Je ziet ook dat er in het peloton heel weinig besmettingen zijn. Dat er geen publiek aanwezig mag zijn, is ook deels voor de gezondheid van de renners. Maar je wil ook niet dat ene evenement zijn waar er coronaproblemen ontstaan. Daarom dat we ook zo streng moeten zijn."

   

  De cijfers blijven wel stijgen in België. "Op dit moment is er geen enkel haar op ons hoofd dat eraan denkt dat het niet zal doorgaan. Morgen wordt er ook gekoerst in de E3 Harelbeke, zondag Gent-Wevelgem. Er zijn duidelijke afspraken."

  Live op alle Sporza-kanalen

  Sporza maakt het u een stuk makkelijker om u aan de coronamaatregelen te houden. Op al onze kanalen is de Ronde van Vlaanderen live te volgen. Zowel op televisie, sporza.be, de Sporza-app of op Radio 1 hoeft u niets te missen van Vlaanderens mooiste.

   

  De uitzending op Eén loopt van 9.15 u tot 13 u. Tijdens Het Journaal schakelen we over op Canvas en vanaf 13.30 u tot 19 u hoeft u niets van de Ronde van Vlaanderen bij de mannen en de vrouwen te missen op Eén. 

  Bekijk het journaalstuk over de strenge maatregelen: