Gymfed richt oudercomité op: "Schakel in gezond en ethisch sportklimaat"

  De Gymfed onderneemt actie, omdat er heel wat verhalen van ex-turnsters van mentaal misbruik naar boven kwamen.

  De Vlaamse Gymnastiekfederatie (Gymfed) richt een oudercomité op. Zo wil men een stem geven aan de ouders binnen de topsportwerking van de federatie. "Dit is een belangrijke schakel in de verdere ontwikkeling van een gezond en ethisch sportklimaat", luidt het in een persbericht.

  Enkele dagen nadat de Gymfed een nieuwe atletencommissie aangekondigd had met 9 ex-(top)sporters die een stem wil geven aan de (top)sporters, is er nu de oprichting van een oudercomité.

   

  Het oudercomité is een adviescommissie en heeft 3 doelen, verklaart de Gymfed:
   

  1) Allereerst moet het een duidelijke stem geven aan de ouders binnen de topsportwerking van Gymfed.

  2) Daarnaast moet het een aanspreekpunt zijn voor alle ouders binnen de topsportwerking van Gymfed waarbij vertrouwen en integriteit voorop staan.

  3) Tot slot moet het oudercomité de kans bieden inspraak te geven in het (top)sportbeleid van Gymfed door het formuleren van adviezen voor de Topsportcommissie en/of het Bestuursorgaan.

   

  Het oudercomité wordt samengesteld uit een voorzitter, secretaris en 8 vertegenwoordigers uit de verschillende disciplines: Acro, Toestelturnen jongens en Toestelturnen meisjes.

   

  Het oudercomité wordt voor de periode van 2 jaar (tot en met juni 2023) aangeduid en zal 2-maandelijks samenkomen.

   

  Sinds vorige zomer evalueert een onafhankelijke onderzoekscommissie de werking van de Vlaamse Gymnastiekfederatie. De commissie werd in het leven geroepen na verschillende getuigenissen van mentaal misbruik van ex-gymnasten. Eind deze maand wordt het onderzoeksrapport verwacht.