"Maaseik speelde onwaarschijnlijk en had finale nooit mogen laten schieten"

  Maaseik heeft woensdagavond de finale van de CEV-Cup op een haar gemist. Tegen de Russische topclub Zenit Sint-Petersburg kwam het tot een golden set, maar daarin kon Maaseik 6 matchpunten niet verzilveren.

  "Het was waanzin. Hallucinant", zegt Sporza-journalist Geert Heremans, die voor Radio 1 commentaar gaf bij de wedstrijd.

   

  "Iedereen stond mekaar na die laatste bal aan te kijken, zowel op als naast het veld. Niemand kon het geloven wat er gebeurd was in de laatste minuten waarin ze 6 matchballen gekregen hadden. Iedereen stond perplex en staarde wezenloos voor zich uit."

   

  "Hoe het komt dat het niet gelukt is? Dat is toch een beetje blokkeren van de spanning. Bij 14-10 was er niks aan de hand en dan ging het naar 14-12. Misschien begin je dan te twijfelen dat het toch nog mis kan lopen?"

   

  "Ik denk dat het toch de zenuwen waren die de bovenhand namen en plots roken de Russen - die niets meer te verliezen hadden - hun kans. Dan voel je dat Zenit bij elk punt psychologisch in het voordeel is. Hun eerste matchbal was meteen prijs. Dat voelde je echt aankomen."

  "19-jarige spelverder McCluskey was indrukwekkend"

  Een enorme anticlimax dus voor Maaseik, dat daarvoor wel een fenomenale wedstrijd gespeeld had. "Ze haalden een onwaarschijnlijk niveau en speelden met heel veel lef en intelligentie", zegt Geert Heremans, die ook vol lof was over de 19-jarige spelverdeler Liam McCluskey.

   

  "Hij deed pas voor de tweede keer mee omdat de vaste spelverdeler van Maaseik geblesseerd is. Hij straalde rust uit en varieerde heel goed. Hij deed het echt fantastisch."

   

  "Zijn présence en zijn cool waren indrukwekkend en veelbelovend op die leeftijd. Dat moet iemand zijn die in de toekomst misschien wel de spelverdeler van onze nationale ploeg kan worden."

   

  "Eigenlijk was iedereen geweldig, hoor. Iedereen deed perfect zijn job tot de laatste twee à drie minuten. Dan was alles plots gedaan en dat is o zo jammer. Dit hadden ze nooit mogen laten schieten."

   

  "Dit was een unieke kans om een Europese finale te halen tegen het Dinamo Moskou van Sam Deroo. Ze kunnen het alleen maar zichzelf verwijten dat ze het niet afgemaakt hebben, al was het toch een prestatie om trots op te zijn."

  Lees ook: