Wat een anticlimax: Maaseik laat finale CEV Cup liggen na 6 gemiste matchballen

  Halve finales CEV Cup

  Maaseik 
  Zenit 
  25
  1
  23
  25
  2
  17
  25
  3
  18
  16
  4
  18
  3
  einde
  1

  Maaseik is er net niet in geslaagd om voor het eerst sinds 2008 de finale van een Europese beker halen. Het wiste tegen Zenit Sint-Petersburg de nederlaag uit de heenmatch uit, maar was net niet koelbloedig genoeg in de golden set. Maaseik verkwanselde 6 matchballen en kreeg het deksel op de neus.

  Verslag in Het Journaal:

  Maaseik had de heenmatch in Sint-Petersburg dan wel met 3-1 verloren, de wedstrijd had hen wel gesterkt in de gedachte dat Zenit dan wel een hoop vedetten heeft, maar zeker niet onverslaanbaar is.

   

  In vergelijking met de heenmatch verloor Maaseik wel spelverdeler Javad. De pas 19-jarige Engelse Belg Liam Mc Cluskey, die amper ervaring heeft op het hoogste niveau, moest de ploeg plots op sleeptouw nemen. Maar hij deed dat met verve.

   

  Maaseik overklaste Zenit op zowat alle vlakken en kon bovendien profiteren van een uitstekende opslag, een van de manco's vorige week. Mc Cluskey wisselde goed af tussen de verschillende aanvallers. Zo bleef het raden voor Zenit vanwaar het gevaar kwam.

  Maaseik dwingt gouden set af

  Van de hemel naar de hel in gouden set

  Naar het einde van de 3e set werd wel stilaan duidelijk dat Zenit aan het bijtanken was met het oog op de beslissende gouden set, naar 15 punten. De Russen maakten meteen een gretiger indruk toen die gouden set van start ging, maar dat nam niet weg dat Maaseik opnieuw een kloofje kon slaan.

   

  Bij 14-11 leek de finale slechts een formaliteit. Maar voor het eerst in de hele match bezweek Maaseik onder de stress. Plots eindigden de smashes niet meer op de grond, maar in het blok. Maaseik liet 6 matchballen liggen, Zenit had aan eentje genoeg. Een bittere ontgoocheling, met tranen, gevloek en frustraties na het laatste fluitsignaal tot gevolg.

  De dramatische ontknoping van de wedstrijd

  Maan: "Over 2 matchen waren wij de betere ploeg"

  • Jelte Maan: "We spelen een ongelooflijk goeie match. Zij  waren misschien niet op hun allerbest, maar wij hebben hen constant onder druk gezet en maakten lange tijd heel weinig fouten. Eigenlijk was er geen vuiltje aan de lucht. Maar uiteindelijk loopt het toch nog mis. Het mag niet, maar het gebeurt wel. Dat is het mooie aan sport. Maar niet voor ons. Dit was misschien een unieke kans voor veel van deze gasten. We hebben onszelf niet beloond. Over 2 matchen waren wij de betere ploeg, maar dat telt niet. De manier waarop ze winnen is wat lelijk, maar het is wat het is. Of dit even moet bezinken? Toch wel. Straks teken ik nog het wedstrijdblad, ga ik wellicht nog even in discussie met de scheidsrechter en dan naar huis."

  Woede, tranen en frustratie bij Maaseik na het laatste punt

  Lees ook:

  Maaseik - Sint-Petersburg

  1. 22 uur 13. Zenit haalt het, Maaseik druipt af. Verhees wordt afgestopt door het Russische blok. Een enorme deceptie. Maaseik was vandaag duidelijk een klasse te sterk, alleen kon het het niet afmaken op het beslissende moment. Zenit speelt de finale, niet Maaseik. .
  2. 22 uur 12. Maan botst op het Russische driemansblok en nu zijn het de Russen die een eerste matchbal krijgen. Het zal toch niet? .
  3. 22 uur 12. Maar ook Stahl mist zijn service: 16-16. .
  4. 22 uur 12. Een gemiste opslag van Zenit geeft Maaseik een 5e kans om het uit te maken. .
  5. 22 uur 11. Middenman Stahl zorgt voor een nieuwe matchbal, nu wel op de opslag van Maaseik. .
  6. 22 uur 10. Ai ai ai. Maaseik verwerkt de opslag nu wel goed, maar Cox kan het niet afmaken. Het staat plots gelijk: 14-14. .
  7. 22 uur 10. Ook winst in de derde set voor Maaseik tegen Zenit: 25-19.

   Ook winst in de derde set voor Maaseik tegen Zenit: 25-19

  8. 22 uur 08. Zenit werkt weer een matchpunt weg. Dronkers had te veel moeite met de opslag, die meteen weer over werd gespeeld. Er blijft nog 1 matchpunt over! .
  9. 22 uur 08. Nog niet. Martinez wordt afgeblokt door de Russen. Banks vraagt dan maar een time-out aan. Om zijn spelers even te laten ademhalen. .
  10. 22 uur 07. Wat een wedstrijd! Wat een killersmentaliteit bij Maaseik! Sammy Neyrinck (Sporza).
  11. 22 uur 07. Een tipballetje van Martinez in de brievenbus en matchbal voor Maaseik! .
  12. 22 uur 06. 13-10 voor Maaseik. Nog eens een Russische opslagmisser en nu komt het echt wel dichtbij voor Maaseik. .
  13. 22 uur 04. Maaseik ruikt aan de finale! Esfandiar werd al een hele match ingebracht voor de opslag, maar veel geluk had hij daarmee nog niet. Tot nu. Met een ace brengt hij Maaseik op 12-9. De definitieve kloof? .
  14. 22 uur 02. Bij Zenit blijven ze wel veel opslagen missen. Maaseik neemt de punten in dank aan. .
  15. 22 uur 02. 9-9: wie nu een paar punten op rij kan maken, gaat ermee aan de haal. .
  16. 22 uur . Maaseik leidt bij kampwissel. Maaseik ligt in poleposition bij de kampwissel: 8-7. .
  17. 21 uur 58. Een bom van Cox en zo staat het 6-6. Het blijft erg spannend. .
  18. 21 uur 56. De Russen hebben bloed geroken. Plots staat het vizier op scherp. Sammy Neyrinck (Sporza).
  19. 21 uur 55. Een eerste kloofje voor Zenit, na een ingehouden smash van Martinez die in het blok eindigt. .
  20. 21 uur 53. Het eerste punt van de golden set is voor Zenit, maar Cox heeft zijn antwoord meteen paraat. Maaseik mag zich niet meteen laten overbluffen door het herwonnen enthousiasme van de Russen. .