Rode Duivels 100 dagen voor EK: "Bezig met plan A, UEFA zal flink moeten helpen bij plan B"

  12 landen of 1 land: het is een wereld van verschil.

  Over exact 100 dagen is de openingswedstrijd van Euro 2020. Turkije-Italië wordt dan in Rome gespeeld. Dat is in het geval alles blijft zoals het is: dus met een Europees voetbalkampioenschap in 12 landen. Wij belden even met Stefan Van Loock, woordvoerder van de Rode Duivels, voor een stand van zaken.

  In deze tijden, waarbij het coronavirus zich stevig blijft roeren, worden toch nog altijd flink wat vragen gesteld bij een EK in 12 landen. Dat was oorspronkelijk zo bedoeld om in 2020 de 60e verjaardag van het voetbaltoernooi te vieren over het hele continent.

   

  Ondanks reisverboden allerhand, die de verspreiding van het virus moeten tegengaan, klonk het in januari nog bij de UEFA dat het wil vasthouden aan het originele concept. De Belgische bond gaat dus voorlopig ook uit van plan A. Van Loock: "Wij werken aan een plan afhankelijk van waar we kunnen spelen. Dat is op dit moment in 12 landen, we weten ook wat te doen als we 1e, 2e of 3e eindigen in de groep."

   

  België speelt op 12 juni tegen Rusland, op 17 juni tegen Denemarken en op 21 juni tegen Finland. Match 1 en match 3 zijn in Sint-Petersburg, match 2 in Kopenhagen. Het basiskamp is Tubeke, enkel na match 2 zal er in Kopenhagen een minikampje zijn vanwaar naar Rusland wordt gevlogen.

   

  Dat plan is dus helemaal uitgetekend. Met andere plannen is de bond voorlopig niet bezig: "Stel dat de UEFA toch beslist dat het in 1 land of in 1 grote stad doorgaat. Dan is het aan de Europese bond om in eerste instantie logistiek en praktisch voor de organisatie te zorgen. Maar ik heb alleszins nog geen plannen in die zin gezien."

  Stel dat de UEFA toch beslist dat het in 1 land of in 1 grote stad doorgaat. Dan is het aan de UEFA om in eerste instantie logistiek en praktisch voor de organisatie te zorgen.

  Stefan Van Loock, woordvoerder Rode Duivels

  "Als het zover komt, zal iedereen stappen moeten ondernemen en snel een programma klaarhebben. Dat is er nu nog niet, want zolang je niet weet waar en hoe ben je eigenlijk in het ijle aan het werken."


  "Momenteel is het nog in 12 steden, maar verandert dat, dan zal er snel geschakeld moeten worden. Het organisatorische begint dan evenwel bij de UEFA, die moet hotels enzovoort voorzien."

   

  Normaal zou de UEFA nu vrijdag ook beslissen over het publiek op het EK, maar die beslissing is uitgesteld naar begin april. Er zijn daarbij 4 scenario's: wedstrijden in een vol stadion, in een stadion gevuld tussen 50 en 100 procent, in een stadion gevuld tot 20 à 30 procent van zijn capaciteit en in een leeg stadion.

   

  Van Loock: "De UEFA heeft aan alle steden gevraagd wat er mogelijk is en zal op basis daarvan stad per stad een beslissing nemen. Misschien dat dan blijkt dat ze toch het roer omgooien."

   

  Onder meer Engeland, Duitsland en Rusland vielen al als kandidaat-organisator om het EK helemaal te huisvesten. De Engelse premier Boris Johnson liet gisteren verstaan dat er gepraat wordt met de UEFA om meer matchen te ontvangen.  (lees voort onder artikel)

  2e oefenpartner nog niet bekend

  Sportief blijft alles ondertussen lopen zoals anders: "De Belgische bond en zijn medische staf blijven in nauw contact met de clubs en spelers. Ook wie in de ziekenboeg ligt, wordt van zeer nabij opgevolgd."  

   

  Na de nationale en Europese clubcompetities bereiden de Rode Duivels zich vanaf eind mei in Tubeke voor op het EK (11 juni-11 juli). Daarbij zijn op 3 en 6 juni 2 oefenmatchen in Brussel gepland.

   

  Op 6 juni ligt vicewereldkampioen Kroatië als sparringpartner al een tijdje vast. Voor de 2e naam lopen de onderhandelingen nog.

  Tweets van UEFA over 100 dagen: