Remco Evenepoel en Wout van Aert rijden in Tokio de olympische tijdrit

  Wout van Aert is de vicewereldkampioen tijdrijden.

  Remco Evenepoel en Wout van Aert zullen in Tokio de Belgische eer hooghouden in de olympische tijdrit. Dat heeft bondscoach Sven Vanthourenhout verteld in het webmagazine van Belgian Cycling.

  Remco Evenepoel en Wout van Aert worden dus de Belgische ijzers in het tijdritvuur van Tokio. Dat betekent dat werelduurrecordhouder Victor Campenaerts niet naar Japan zal afzakken voor de olympische tijdrit.

   

  "De selectie van Remco Evenepoel ligt theoretisch al een tijdje langer vast. Als hij na zijn blessure weer helemaal op niveau komt, tenminste. En de tweede tijdrijder wordt in principe Wout van Aert", verklapt Sven Vanthourenhout op de website van Belgian Cycling.

   

  "Ik besef maar al te goed dat Victor Campenaerts dolgraag naar de Olympische Spelen zou gaan, maar hij is er zich terdege van bewust dat dat een moeilijk verhaal wordt voor hem."

  Victor Campenaerts houdt zich standby. Dat is niet makkelijk voor hem en ik zit er ook een beetje mee in, want wij zijn hem veel verschuldigd.

  Sven Vanthourenhout

  "Victor weet hoe ik over de zaken denk en hij houdt zich standby voor als er een probleem zou zijn met Remco of Wout", gaat de bondscoach voort. "Makkelijk is dat niet voor hem, ik weet het. Ik zit er ook een beetje mee. Want ik weet goed genoeg hoeveel wij met zijn allen aan Victor Campenaerts verschuldigd zijn."


  "We zijn als land nu wereldtop in het tijdrijden, maar we mogen nooit vergeten dat we dat voor een flink stuk aan hem te danken hebben. Als federatie hebben we er de laatste jaren alles aan gedaan – testtijdritten georganiseerd, specifieke trainingen op poten gezet, aan de positie van de renners gewerkt – om die discipline in ons land weer helemaal op gang te krijgen."


  "Maar uiteindelijk is het Victor die het ook voor andere renners opnieuw sexy heeft gemaakt. Ik hoop en verwacht dat ik in de toekomst nog vaak een beroep op hem zal kunnen doen. Hij is en blijft een erg belangrijke pion binnen de werking van de nationale ploeg.”

  Bondscoach Sven Vanthourenhout: "Victor Campaenaerts heeft de tijdrit weer sexy gemaakt."

  "Ze staan allemaal te springen voor het WK en de Spelen"

  Het wordt een druk jaar voor de bondscoach, met naast de Olympische Spelen ook nog het WK in eigen land en het EK in Italië. "Alles komt inderdaad zo’n beetje samen", zegt Sven Vanthourenhout.

   

  "Vooral de tijdsspanne tussen de Olympische Spelen en het WK – met het EK tussendoor – is vrij kort. Drie mooie titels die op twee maanden tijd op het spel staan: dat wordt dus keuzes maken.”

   

  "We zullen dat aanpakken door met aparte kernen te werken. Ik ben er vrijwel zeker van dat er een aantal renners zullen "dubbelen", door de Olympische Spelen te combineren met bijvoorbeeld het WK."

  Ik speel met het idee om een paar héél goeie renners een leidersrol te geven op het EK en ze te omringen met jong, beloftevol talent.

  Sven Vanthourenhout

  "Als ik naar de parcoursen kijk, zijn er in principe zelfs renners die zich op die drie omlopen goed uit de slag kunnen trekken, maar tegelijk ben ik ook niet naïef. Als bondscoach moet je ook rekening houden met het feit dat de merkenploegen hun renners beschikbaar moeten stellen voor de federatie."


  "Ik denk niet dat er één team staat te springen om een atleet drie keer op zo’n korte tijd af te staan. Dus speel ik met de gedachte een paar héél goeie renners – mannen die op een WK bijvoorbeeld nét onder de kopman staan – een leidersrol te geven op het EK en ze te omringen met jong, beloftevol talent."

  "Zo’n wedstrijd is voor hen die normaal in de rol van schaduwkopman worden uitgespeeld dan de ideale mogelijkheid eens hun eigen kans te gaan. Op die manier maak je dat EK hopelijk aantrekkelijk. Want voor het WK en de Olympische Spelen staan ze allemaal te springen.”

  "Longlist van 11 renners voor Tokio"

  "Voor de Olympische Spelen in Tokio hebben we momenteel een longlist van 11 namen", legt de bondscoach nog uit.

   

  "Ik heb al een gesprek gehad met die renners. Zij weten perfect hoe de verdere selectieprocedure zal verlopen."

   

  "In een volgende stap wordt die kern verkleind naar 8, om later te komen tot de uiteindelijke selectie van 5. Op een heel transparante manier. De renners zullen op tijd weten wie er mee mag naar de Olympische Spelen."

  De renners zullen op tijd weten wie er mee mag naar de Olympische Spelen.