Lindsey De Grande onverwacht naar EK indoor: "Een rollercoaster"

  Lindsey De Grande op het BK indoor van 2020 in Gent.

  België vertrekt in maart met 32 atleten naar het EK in zaal. De opvallendste naam in de grootste Belgische EK-selectie aller tijden is die van Lindsey De Grande. De Grande vecht nog altijd tegen chronische leukemie en had geen rekening gehouden met de trip naar Polen, maar is er wel dolgelukkig mee.

  Lindsey De Grande nam woensdag deel aan de indoormeeting van Madrid. Daar eindigde onze 31-jarige landgenote op de 1.500 meter als 5e in 4'19"27, 4 seconden boven haar beste seizoenstijd.


  Die prestatie leverde ze enkele uren nadat de Belgische federatie bekendgemaakt had dat De Grande een ticket krijgt voor het EK in zaal, van 5 tot 7 maart in het Poolse Torun.

  "Ik dacht dat mijn indoorseizoen afgelopen was. Daar was ik wat gefrustreerd over. Ik was al aan de zomercompetitie aan het denken, tot ik plots het bericht kreeg dat ik gedelibereerd was voor het EK", zegt De Grande.

   

  "Ik had er ook geen rekening mee gehouden, omdat België niet de gewoonte heeft om veel atleten te delibereren voor een kampioenschap. Maar omdat ik onder de internationale limiet van 4'17" gelopen had, hoopte ik er ergens wel op. Ik ben dus blij en dankbaar."

   

  "Het is de uitloper van een absurd jaar waarin we weinig konden plannen, terwijl planning voor een topsporter net heel belangrijk is. Indoor heb ik niet mogen trainen. Buiten trainen in vriestemperaturen zoals vorige week is verre van ideaal."

  "Dit EK-ticket is dan ook een enorme bocht. Ik wil de volgende dagen nog het een en ander bijsturen om op dat EK zo goed mogelijk te presteren. Het is een enorme rollercoaster. Er komt veel op me af, ook met al die coronatesten, ik moet alles een plaats geven."

  "Constant pijn en snel vermoeid"

  Wat is de ambitie op het EK? De Grande: "Mijn vorige EK indoor dateert van precies 10 jaar geleden. Dat niveau haal ik nu natuurlijk niet meer. Een half jaar na dat EK kreeg ik trouwens de diagnose van kanker."

   

  "De realiteit is dat ik de schadelijke effecten ondervind van de jarenlange behandeling. Ik worstel constant met zenuwpijnen en heb last van een overprikkeld centraal zenuwstelsel, waardoor ik heel snel vermoeid ben." 

  "In Polen zal ik zo snel lopen als ik kan. Als ik gezond was, zou ik voor een medaille gegaan zijn, maar dat is absoluut niet mogelijk nu."

   

  "Ik sta zelfs ver van een finale. Het is dubbel: je wil er altijd het maximum uithalen, maar ik wil vooral op mijn waarde lopen, en de rest zien we dan wel."

  "Zou graag de Spelen nog afvinken"

  De Grande vecht tegen chronische leukemie. Daardoor kan ze niet voluit gaan.

   

  "Ik train 1 uur per dag en haal daar uit wat ik kan. Dat is natuurlijk niet het leven van een normale topsporter, maar ik probeer me daar niet te druk in te maken."

   

  "Lopen is mijn houvast, mijn uitlaatklep en mijn vorm van medicatie. Momenteel is mijn ziekte in slaapmodus en word ik dus niet behandeld, maar ik word nog altijd zeer nauwlettend opgevolgd, met veel controles."

   

  De Grande heeft op atletiekvlak nog één grote droom: deelnemen aan de Olympische Spelen. 

   

  "Ik zou die Olympische Spelen graag afvinken. Mijn niveau verbetert, maar of dat op tijd zal zijn om in Tokio te geraken, is natuurlijk een ander paar mouwen. Ik sta niet slecht op de ranking, maar de tijd begint te dringen. Daarnaast heb ik nog altijd heel slechte dagen. Dus is er niet veel speling."