"Julian Alaphilippe wil alles pakken wat hij kan. En dat zal veel zijn"

  Julian Alaphilippe moest vorig jaar zijn Vlaamse veroveringstocht staken na een val in de Ronde van Vlaanderen, maar de komende weken legt de wereldkampioen Wout van Aert en Mathieu van der Poel weer het vuur aan de schenen. In deel 3 van onze podcast De Tribune schatten Michel Wuyts, José De Cauwer en Thijs Zonneveld in of de regenboogtrui iedereen sterretjes zal laten zien.

  Julian Alaphilippe verzamelde twee weken geleden zijn eerste kilometers in de Ronde van de Provence. 

   

  "Van zijn prestatie op de Mont Ventoux (3e na Ivan Sosa en Egan Bernal) was ik echt onder de indruk", vertelt Michel Wuyts.

   

  "Hij heeft me in slaap willen wiegen door te zeggen dat hij nog last had van zijn duim. Maar woops: alleen de Colombianen waren nog mee op weg naar Chalet Reynard."

   

  "Hij gaat door op het elan van het einde van vorig seizoen", vult Thijs Zonneveld aan. "Hij wil vanaf het begin tonen wat hij kan."

   

  "Hij beseft dat een grote ronde winnen een stap te ver is. Hij richt zich op de klassiekers en hij wil alles pakken wat hij kan pakken. En dat zal veel zijn."

  "Deceuninck-Quick Step zal niet zomaar een reeks klassiekers winnen"

  Julian Alaphilippe is een springveer, maar lijkt met zijn regenboogtrui nog hyperactiever geworden. Schuilt daar het gevaar van zelfoverschatting in?

   

  José De Cauwer: "Misschien kan hij overmoedig zijn. En dan kunnen anderen daar gebruik van maken. Als hij alles wil winnen, kunnen concurrenten of collega's meesurfen op zijn rug."

   

  "Verandert de tactiek van Deceuninck-Quick Step nu?", vraagt Michel Wuyts zich af. "Is het niet meer het collectief?"

   

  "Yves Lampaert, Zdenek Stybar, Kasper Asgreen: dat zijn niet echt winnaarstypes. Worden het steunpilaren of voelen ze de trigger waarbij ze zeggen: ik val aan en ik win."

  Zal de tactiek van Deceuninck-Quick Step veranderen? Is het niet meer het collectief?

  Michel Wuyts over kopman Julian Alaphilippe die ook Vlaanderen wil veroveren

  Thijs Zonneveld ziet nog altijd een sterk blauw blok, maar voorspelt concurrentie van onder meer Trek-Segafredo en AG2R: "Deceuninck-Quick Step zal niet zomaar een reeks klassiekers winnen."

   

  "En ze zullen elke keer hetzelfde probleem hebben. Alaphilippe en co moeten van Van Aert en Van der Poel af, want ze zullen veel sprintjes verliezen."

   

  "Wie zal het wedstrijdbeeld bepalen? Dat is mijn hamvraag", sluit Michel Wuyts het onderwerp af. 

   

  "Vorig jaar heeft Deceuninck-Quick Step niet willen controleren, al vind je meestal wel een ploeg die het wel wil doen."

  Julian Alaphilippe debuteert zaterdag in de Omloop Het Nieuwsblad.

  Ongehoorzaamheid in de ploeg? "Daar zal Lefevere wel een stokje voor steken"

  Iedereen in dienst van Julian Alaphilippe of niet? Een extra factor om rekening mee te houden: (schaduw)kopmannen als Zdenek Stybar zijn einde contract en zullen misschien iets sneller aan zichzelf denken.

   

  "Daar zal Patrick Lefevere wel een stokje voor steken", countert José De Cauwer. "Dat is het systeem en men weet hoe het systeem in die ploeg in elkaar zit."

   

  "Je wordt geen twee jaar te veel betaald. Je moet je vooral bewijzen om te kunnen blijven. En als je weggaat: waar ga je naartoe en zal je nog winnen? De meesten willen blijven en zullen wel hun best doen."

   

  "Zullen de sponsors verlengen? Dat wordt telkens in vraag gesteld", kaart Michel Wuyts de toekomst van de ploeg nog aan. "De naam van Remco Evenepoel is misschien een oplossing, ja. En hij wakkert misschien ook andere sponsors aan."

  Zdenek Stybar voert het peloton aan in de Ronde van de Provence.

  Ook deze onderwerpen komen aan bod in de podcast

  Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe zijn al de revue gepasseerd, maar er zijn uiteraard nog veel meer potentiële protagonisten.

  Krijgen we nog de allerbeste Peter Sagan te zien? Waarom kan niemand een passend antwoord vinden bij de verwachtingen rond Michael Matthews? En hoe kijken experten Wuyts, De Cauwer en Zonneveld naar de veiligheidsdiscussie in het peloton? Beluister hieronder de podcast.

  Beluister en lees de artikels over de podcast van De Tribune over het wielervoorjaar 2021
  Deel 1: "Jumbo-Visma is tekortgeschoten in het omringen van Wout van Aert" link
  Deel 2: "Van der Poel in Roubaix? Ik vrees voor de rest na de GP Denain van 2019" link
  Deel 3: "Julian Alaphilippe wil alles pakken wat hij kan. En dat zal veel zijn" link
  Deel 4: "Als het er echt op aankomt, zal Naesen altijd knechten voor Van Avermaet" link
  Deel 5: Tim Wellens in de weegschaal gelegd: "Is zijn basis breed genoeg voor klassiekers?" link

  Download de podcast van De Tribune