Ga naar de inhoud

Peter Vandenbempt: "Ik hoop dat ze het gezeul met stoelen en tenten niet in de VS gezien hebben"

Peter Vandenbempt.

Ons land ontdooit stilaan, maar de diepvries van de voorbije weken had nog een vervelend staartje in petto voor onze vaderlandse competitie. Liefst 3 wedstrijden moesten dit weekend uitgesteld worden. Peter Vandenbempt legt uit waar het schoentje knelt.

Club Brugge is een van de slachtoffers van het nieuwe gezichtsverlies op de Belgische velden. Club is nog actief op 3 fronten. Wanneer zal het de match op Charleroi kunnen inhalen?

 

"Ik heb contact gehad met de kalendermanager", antwoordt Peter Vandenbempt. "Zelfs als Club de finale van de Beker en de Europa League speelt, dan heeft hij toch een datum gevonden."

 

"Het is misschien geen tijdstip waar iedereen tevreden mee is, maar er is er een. Hij wilde niet zeggen om welke dag het gaat, maar Club hoeft zich de komende weken dus niet in te houden."

Peter Vandenbempt: "Amateuristisch gepruts"

"Als je veldverwarming slecht of laat gebruikt, dan heb je een probleem"

Hoe is het mogelijk dat 3 velden, nota bene op het einde van een ijskoude week, niet speelklaar geraakt zijn? "Charleroi heeft geen veldverwarming en dat is toch de club van de bondsvoorzitter Mehdi Bayat."

 

"Charleroi heeft het minste van de twee systemen, een pseudosysteem als je het mij vraagt: een tentzeil wordt over het veld gezet en daar wordt warme lucht onder geblazen. De warme lucht moet er dan voor zorgen dat de ondergrond niet bevriest."

 

"Als je dat systeem gebruikt in optimale omstandigheden en er een hele week hard mee werkt, zoals Union dat tegen Anderlecht heeft gedaan, dan heb je een redelijk aanvaardbaar en bespeelbaar veld."

 

"Maar als je het slecht gebruikt of te laat, dan heb je een groot probleem. Zo zei KV Oostende dat het zijn systeem woensdag had aangezet, maar toen was het al 2 à 3 dagen -10 graden. De zijkanten van het veld kun je dan niet meer ontdooien."

 

"Bovendien heeft KVO zaterdagochtend al vroeg het tentzeil weggehaald en kon de zon niet aan de strook voor de hoofdtribune. Het was amateuristisch gepruts en dan krijg je een situatie waarbij de ref niet anders kan dan de wedstrijd af te gelasten."

Als je het systeem gebruikt in optimale omstandigheden en er een hele week hard mee werkt, zoals Union dat tegen Anderlecht heeft gedaan, dan heb je een redelijk aanvaardbaar en bespeelbaar veld.

Peter Vandenbempt

Zo maakte Union zijn veld speelklaar voor de bekermatch tegen Anderlecht.

"Verplichting om veldverwarming te installeren is de volgende stap"

De winterprik heeft onze competitie dus toch deels gegijzeld. "Ons voetbal maakt een bijzonder slechte beurt, uitgerekend in het weekend waarin onze matchen voor het eerst op de Amerikaanse tv te zien zijn. Ik hoop dat ze dat gezeul met stoelen en zeilen ginds niet gezien hebben. Het was geen fraai beeld."

 

"De Pro League moet de clubs verplichten om veldverwarming te installeren. Racing Genk heeft de voorbije week bewezen dat het tegen Anderlecht en STVV in zeer barre omstandigheden een perfect veld kon afleveren."

 

"Dat heeft heel veel arbeid en geld gekost. Veldverwarming is duur en het is ook niet zaligmakend. In Beveren hebben ze wel veldverwarming, maar ook daar waren sommige stroken niet bespeelbaar."

 

"Je moet het dus niet alleen installeren, je moet het ook tijdig aanzetten. Als je het veld eerst laat bevriezen, dan slaagt de verwarming er niet in om het veld te reanimeren."

 

"Je moet de verwarming tijdig opzetten, hoog genoeg en je moet er een flink bedrag aan spenderen. Dan garandeert het bijna altijd een goeie kwaliteit. En de volgende stap is dus verplichting om het te installeren."