Krasselwinter voor de CrossCup? "Het kan toch nog iets moois worden"

  Veerle Dejaeghere, hier samen met haar zus aan het trainen, trekt nog (heel) vaak de spikes aan.

  Ondanks corona kende de cross, het veldrijden dus, een behoorlijk gevuld seizoen. Voor het veldlopen is dat wel even anders. De CrossCup stelde nog met goeie moed een kalender op, maar intussen zijn 3 wedstrijden geschrapt en 2  andere verplaatst naar maart. De CrossCup van Brussel op 28 februari, dat ook als BK geldt, staat nu gepland als opener. Om de veldloop-leemte wat te vullen, trokken we naar CrossCup-legende Veerle Dejaeghere.

  Dejaeghere (47) werd liefst 13 keer eindwinnares van de CrossCup. Op haar 19e liep ze als junior een eerste keer mee in het regelmatigheidscriterium. 

   

  Een wedstrijd die haar bijblijft is de eerste die ze won, en dat was uitgerekend voor eigen publiek in Roeselare.

   

  “Ik mocht lopen tegen Anne-Marie Danneels, naar wie ik erg opkeek. Het moment dat ik haar voorbijging, dacht ik: “Dit kan toch niet kloppen?!”, want zij was echt de legende toen. Die eerste zege was voor mijn dus heel speciaal."

  Bekend door de CrossCup, niet door de piste

  Dejaeghere presteerde ook sterk op de piste, maar wordt vooral gelinkt aan het veld. “Ik vond de piste wel altijd het mooiste, maar als mensen mij herkennen dan is het altijd van de CrossCup. Die heeft me groot gemaakt."

   

  "Een CrossCup is ook een geweldige wedstrijd: al die fans, je komt op tv, de parcoursen zijn mooi… Dikke proficiat daarvoor aan Jos Van Roy en al zijn medewerkers. Ik hoop echt dat die 3 wedstrijden dit jaar nog kunnen doorgaan.”

   

  “Veldlopen is ook simpel: de eerste wint. Op de piste komen er vaak ook tijden bij kijken, de mensen begrijpen dat niet altijd."

   

  "Toen ik mijn Belgisch record liep op de 1.500 meter (een record dat nog altijd op haar naam staat, red), werd ik 14e in de wedstrijd. Dan kijken de mensen enkel naar die uitslag: “Je bent maar 14e geworden?" Ik reageerde dan: "Ja, maar ik liep wel een Belgisch record!”"

  Ik vond de piste wel altijd het mooiste, maar als mensen mij herkennen dan is het altijd van de CrossCup. Die heeft me groot gemaakt. 

  Veerle Dejaeghere

  De halflege CrossCup-kalender maakt Dejaeghere triest, maar geeft ook hoop. “De wedstrijd van mijn club, Roeselare, is nu de laatste (op 21 maart). Ik denk dat die wel zal doorgaan en het BK eind februari hopelijk ook. Met tussenin ook nog Mol (7 maart) kan het toch nog iets moois worden.”

  Luister naar de volledige reportage

  Lees ook