Komen er deze winter nog veldlopen? "We zijn het aan de atleten verschuldigd"

  Zal de 39e editie van de CrossCup met een jaartje uitgesteld moeten worden?

  Eind oktober had in Berlare de 39e editie van de CrossCup van start moeten gaan, maar corona stak daar een stokje voor. Organisator Jos van Roy maakt zich sterk dat er dit seizoen toch nog veldlopen kunnen plaatsvinden in België. "Maar ik zie het niet echt positief in."

  De traditionele cross in Hannuit, in het weekend van 23 en 24 januari, staat voorlopig nog altijd op de kalender. Maar met geen versoepelingen in het vooruitzicht twijfelt organisator Jos van Roy of ook die wedstrijd wel zal kunnen doorgaan.

   

  “Ik zit al aan mijn derde draaiboek voor dit seizoen. Eerst was berekend dat we 400 toeschouwers  mochten ontvangen. Dat is al geschrapt. We hebben meestal rond de 1.800 deelnemers in alle categorieën en zo’n 1.200 betalende toeschouwers, nu mogen alleen nog de -12-jarigen aan competitie doen."  

   

  "We hebben nu een voorstel dat we alleen de allerjongsten en de elite laten starten. Probleem: we hebben maar een handvol echte profs. Maar bij de elite rekenen we toch op maximum 30 à 40 deelnemers." 

   

  "De stad Hannuit en de provincie steunen ons voluit. Maar het is afwachten op wat de veiligheidsraad beslist.“

  "Per wedstrijd een verlies van 20.000 à 25.000 euro"

  Van Roy en zijn team namen ondertussen alle mogelijke maatregelen om de wedstrijden veilig te laten verlopen: “We hebben echt op alles geanticipeerd. Dat betekent: geen kleedkamers, geen douches, de atleten moeten meteen na hun wedstrijd de site verlaten."

   

  "Geen borden ook met uitleg over het parcours omdat dat een samenscholing in de hand zou kunnen werken. Geen catering. Geen indoor accommodatie voor de pers."

   

  "Maar dat betekent dus ook, met het verbod op toeschouwers, geen inkomsten. Per wedstrijd moeten we rekening houden met een verlies van tussen de 20 en de 25.000 euro.“

  Ik leef mee met de atleten die mikken op de indoorwedstrijden. Als wij al niet mogen organiseren in de buitenlucht, wat dan voor hen?

  Jos van Roy (CrossCup)

  "Je geraakt ontmoedigd"

  Maar toch zijn alle organisatoren (eerst Hannuit en in februari en maart nog Diest, Mol, Brussel en Roeselare ) bereid om ervoor te gaan. “We doen dit voor de atleten, we zijn dit aan hen verschuldigd, ook al is het maar voor één wedstrijd”, zegt van Roy.

   

  "Ik krijg veel telefoons van atleten die info willen. Zij zijn en blijven vragende partij. En nog verder opschuiven, richting april is onmogelijk want dan moet alles op de zomer gezet worden. Ik leef nu al mee met de atleten die mikken op indoorwedstrijden. Als wij al niet mogen in de buitenlucht, wat dan voor hen?" 

   

  "We zullen ons neerleggen bij wat de veiligheidsraad beslist. We zijn ook bezorgd om de veiligheid van onze, meestal oudere, vrijwilligers. Maar je geraakt dus wel ontmoedigd. Ik dacht altijd dat het in orde ging komen. Nu zie ik het echt niet positief in.“

  Jos van Roy