Berings: "Succes Nederlandse atletiek komt er dankzij Wolfpack-mentaliteit"

  Nederland blinkt in deze moeilijke coronatijden uit in topsport. Niet alleen op het WK veldrijden werden de Belgen in de schaduw gezet, ook in de atletiek presteert Oranje verrassend sterk. Hordeloopster Eline Berings heeft er een verklaring voor in onze podcast De Tribune.

  Download de podcast van De Tribune

  "In Nederland hebben ze het helemaal begrepen"

  Afgelopen weekend liepen Femke Bol en Lieke Klaver stokoude Nederlandse records op de 400 meter van de tabellen. Bol liep zelfs een beste wereldjaarprestatie. 

   

  Het is niet vreemd als de namen van deze nog jonge atletes u niets zeggen, maar Nederland is ook in de atletiek aan een opmars bezig. "Ze hebben in de atletiek een enorme progressie gemaakt", vertelde Berings.

   

  "Het is onwaarschijnlijk hoe ze uit de coronacrisis gekomen zijn als team. Het gaat niet alleen over Lieke Klavers en Femke Bol. In Nederland was Dafne Schippers diegene die naar mijn gevoel het land heeft doen dromen dat ze op wereldniveau kunnen presteren." 

   

  "Zeker de laatste jaren hebben ze een heel goede werking opgezet, topcoaches gehaald en een mentaliteit uitgebouwd, die in onwaarschijnlijk prestaties resulteert."

   

  "In Nederland hebben ze helemaal begrepen dat het om een combinatie van infrastructuur, werking en mentaliteit draait."

  Positieve groepsdynamiek

  Eline Berings heeft de afgelopen weken in ijskoude sporthallen getraind en lange ritten alleen in de auto richting meetings afgehaspeld. De coronacrisis is een beproeving voor iedereen, maar in Nederland verteren ze die schijnbaar beter dan de rest momenteel.

   

  "Voor mij is dat niet opvallend. Ik denk dat het een gevolg is van het feit dat in Nederland atletiek als een individuele sport wordt beschouwd, maar er wordt op groepsniveau gewerkt." 

   

  "Ze creëren een team. Ze trainen bijna allemaal in Papendal, maar goede infrastructuur is niet alles. Ze hebben een team neergezet waarin een heel erg grote positieve dynamiek zit." 

   

  "Ook in dit moeilijke jaar zijn ze als team blijven trainen. Het contrast met België is groot. Dat heb ik zelf ervaren. Wij zijn volledig alleen gevallen. Ik heb de afgelopen twee maanden 70 procent van mijn trainingen helemaal alleen afgewerkt." 

   

  "Dat gaat ook, maar is moeilijker. Kijk ook naar wielerteam Deceuninck - Quick Step, dat  zich "The Wolfpack" noemt. Zo ontstaat een soort energie waarbij mensen elkaar naar een hoger niveau stuwen. Door samen successen te boeken, komen er alleen maar meer successen."

  In Nederland wordt atletiek beschouwd als een individuele sport, maar er wordt op groepsniveau gewerkt.

  Eline Berings