Ga naar de inhoud

46 profspelers uit 1e amateur dagvaarden KBVB: ze willen toch nog spelen

Patro Eisden hoopt nog te kunnen promoveren naar 1e klasse B.

Niet alle spelers en clubs uit de lagere klassen leggen zich zomaar neer bij de beslissing om de amateurcompetities definitief  af te blazen. 46 voetballers, geruggesteund door clubs als Patro Eisden, hebben advocaat Walter Van Steenbrugge in de arm genomen. Zij willen dit seizoen toch nog spelen, bijvoorbeeld een minicompetitie om toch stijgers naar 1B te bepalen.

Walter Van Steenbrugge vindt dat de huidige beslissing van de crisiscel de profvoetballers in 1e nationale discrimineert, omdat deze indruist tegen een Ministerieel Besluit dat een uitzondering maakt voor profsporters.

 

"Wij zien geen voldoende grond om een onderscheid te maken tussen de profs in 1A en 1B en de profs uit 1e nationale", zegt Van Steenbrugge.

 

"Wij vinden dat ze de mogelijkheid moeten krijgen om te spelen en te trainen, om centen te verdienen en premies en om hun handelswaarde op te drijven. Dat is een bijzonder zware aderlating voor hen."

 

"Straks is er ook de licentiecommissie. Clubs die willen stijgen naar 1B moeten een lijst met 19 profsporters voorleggen. Hoe kun je zoiets doen als je geen inkomsten hebt?"

Deze clubs en spelers moeten de mogelijkheid krijgen om te trainen en te spelen, om premies te verdienen en hun handelswaarde op te drijven.

Advocaat Walter Van Steenbrugge

"Er zijn heel wat clubs die nog willen spelen"

Van Steenbrugge en co willen via een dagvaarding de KBVB onder druk zetten om de beslissing aan te passen. "We stappen naar de rechter om te zeggen dat dat onderscheid die clubs heel veel schade berokkent."

 

"We willen dan ook alsnog een competitie opstarten. Er zijn nog heel wat clubs die willen spelen. Er kan bijvoorbeeld een minicompetitie afgewerkt worden voor stijgers naar 1B, zodat die competitie vergroot kan worden."

 

Is het dan niet onverantwoord om te blijven voetballen? "Als je in 1A en 1B in lege stadions kunt blijven voetballen, waarom dan niet in 1e nationale? De pandemie heeft daar niets mee te maken."