Kompany: "Stoppen met kaarten te geven omdat we "voorzichtig" moeten zijn"

  Hét gespreksonderwerp na de nederlaag van Anderlecht op het veld van Eupen was de rode kaart voor Lawrence. Terecht of niet? Anderlecht-trainer Vincent Kompany had een duidelijke mening. "We moeten ophouden met spelers te bestraffen omdat ze te hard in duel gaan. Wat is dat?"

  "Een normaal duel zoals er op training elke week zijn"

  Een kantelmoment. Zo noemde een journalist de rode kaart. "Het was meer dan een kantelmoment, dat is interventionisme", vond Vincent Kompany. "Het gaat me niet over de persoon van de scheidsrechter, maar over hoe ik naar modern voetbal kijk."

   

  "De intensiteit en de snelheid van het spel zal alleen maar toenemen. Wij trainen erop en we zijn erop voorbereid. De scheidsrechters moeten ook in staat zijn om het spel te interpreteren als het sneller gaat en agressiever is."

   

  "Mijn persoonlijk idee is dat we moeten stoppen met tackles als fouten te interpreteren omdat iemand snel is, heel snel. Als die speler dan toch zuiver een tackle aangaat, dan moeten we niet zeggen: "voorzichtig". Ik zie dat heel vaak gebeuren. Dan zegt men: "we gaan toch een kaart geven want we moeten voorzichtig zijn". Dan zeggen ze: "niet te hard". Wat is dat? Op welke manier moeten we dan wel in duel gaan?"

   

  "Niet iedereen zal het met me eens zijn, dat hoeft ook niet. Maar ik denk dat het ook het beste zou zijn voor de supporters om daarmee op te houden. Er is een verschil tussen voor de bal gaan en een duidelijke fout maken die de tegenstander in gevaar te brengt."

   

  "En in deze fase is het voor mij simpel: hij legt zijn been in het spoor van de bal en op geen enkele moment gaat hij recht op de bal, hij brengt de andere speler niet in gevaar. Hij is gewoon heel snel en hij gaat het duel met veel intensiteit aan. Het was een normaal duel, zoals er op training elke week zijn."

  De scheidsrechters moeten ook in staat zijn om het spel te interpreteren als het sneller gaat en agressiever is

  Vincent Kompany

  "Ik blijf hopen dat volgende match alles binnenvliegt"

  Over de nederlaag en de tweede helft wou Kompany niet veel zeggen. "Ik wil me concentreren op de match met 11 tegen 11. Het team liet alles zien wat ik wil. We hadden meer kunnen scoren, maar het tempo zat goed, we hadden veel kansen, ... De tegenstander begon te twijfelen en ik zag de match onze kant opgaan, maar het is niet gelukt." 

   

  "Ik heb ook gezegd tegen de spelers dat ze vooral dat moeten onthouden. Met 10 hebben ze ook moed getoond. En met een man minder kan je misschien ook nog een resultaat halen, maar ik wil daar niet uitgebreid over praten. En ik wil dat ze met dezelfde instelling naar de volgende match komen."

   

  "Ik onthoud ons eerste halfuur. Dat was ook tegen OHL al goed en tegen Beerschot, Zulte, Oostende, Genk, ... We zitten in een bepaalde spiraal en ik zal er alles aandoen om dat te behouden. Er zal tempo inzitten en intensiteit. Dat mag niet veranderen, ook niet na deze rode kaart."

   

  Maar Anderlecht blijft wel weer met lege handen achter. "Het levert geen punten op, maar wel heel veel kansen. Dat is een begin en daar put ik vertrouwen uit. Ik leef in de hoop dat de volgende match dé match is waarin alles plots binnenvliegt."


  Maar dit kan toch niet blijven duren, opperde iemand. "Een coach en de spelers kunnen alleen hun best doen. Je moet steeds geloven dat het morgen anders is. Ik heb in mijn carrière niets anders gekend. Ook op weg naar succes zijn er moeilijke momenten. Daar moet je door."

  Nmecha: "Misschien had de scheidsrechter een slechte dag"

  Voor Nmecha en Miazga was het duidelijk: dit was geen rood. "Het was een moeilijke keuze voor de ref, maar ik vond het geen rood", zei Miazga. "Hij ging niet recht naar de speler. Maar het is wat het is. We hebben verloren, dat is de realiteit."

   

  Nmecha was minder vriendelijk voor de scheidsrechter. "Na die rode kaart gaf hij niets meer. Ik werd voortdurend foutief afgestopt en hij trok geen kaart. Iedereen heeft eens een slechte dag, misschien de scheidsrechter vandaag."

  Bekijk de reacties van Eupen: "De rode kaart heeft alles veranderd"