Emma Meesseman: "Ik heb zelf die T-shirts met kogelgaten gemaakt"

  Emma Meesseman en haar ploeggenotes droegen T-shirts met kogelgaten voor een WNBA-match.

  Zoals voor iedereen was 2020 een speciaal jaar voor Emma Meesseman. Vooral haar periode in de Verenigde Staten heeft Meesseman getekend. "Ik ben daar gewoon ziek van geworden, door de stress", zegt de Belgian Cat.

  Emma Meesseman leefde lang in onzekerheid over het WNBA-seizoen in 2020. Uiteindelijk werd net als bij de NBA het seizoen afgewerkt in een "bubbel" in Florida.

   

  "Het is een speciaal verhaal geweest. Ik had gezegd dat ik naar de bubbel in Florida zou komen, behalve als de helft van de ploeg niet zou komen", zegt Meesseman. "Dat is uiteindelijk wél gebeurd en daar stond ik dan."


  "Ik heb niets van Florida gezien, maar ik ben wel blij dat ik het gedaan heb. Ik zou nu dezelfde beslissing nemen. Hopelijk zal het bij een unieke ervaring blijven."

  ""Stop met ons te vermoorden", dat kwam hard binnen"

  Fysiek en mentaal heeft het seizoen Meesseman op de proef gesteld. Vooral door de gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Met haar collega’s in de WNBA nam ze een duidelijk standpunt in door Black Lives Matter te steunen.


  "Ik had nooit gedacht dat dat zo’n impact zou hebben op mij als Europese die even in de VS komt spelen." De spelers in de NBA gingen over tot een staking, zo ver kwam het niet in de WNBA, maar dat had weinig gescheeld. Meesseman stond er middenin.


  "Met Washington speelden we de eerste WNBA-match na de staking in de NBA. Met de WNBA hangen we heel erg af van het geld van tv-zender ESPN. De coaches kwamen zeggen: “Als ESPN beslist om geen geld meer te investeren, dan is het misschien afgelopen met de league.” Er hing dus veel van ons af."

  "Je zag de tijd wegtikken op de klok naast het veld. Dat was heel stressvol. Gaan we spelen of niet? Uiteindelijk beslist om niet te staken, met onze tegenstanders en ook de ploegen die na ons moesten spelen."

  Ik heb ook reacties gekregen uit België. “Ik kijk niet meer naar de Belgian Cats. Het is gewoon belachelijk wat je nu doet.”

  Meesseman en co staakten niet, maar maakten wel een statement met T-shirts met kogelgaten. "De T-shirts had ik de dag zelf gemaakt. Ik was geblesseerd, dus terwijl de andere speelsters hun middagdutje deden, heb ik die T-shirts gemaakt met haardrogers en zo."


  "Het was moeilijk, want er waren ook tv-interviews. En bij een interview antwoordde mijn kamergenote: “Wat moet ik zeggen? Stop met ons te vermoorden.” Dat kwam heel hard binnen, ik vond dat mentaal heel zwaar. Normaal gebruik ik basketbal om daaraan te ontsnappen en nu was het altijd aanwezig."


  Kreeg Meesseman ook reacties op haar acties? “Dat was heel zot. Ik heb ook reacties gekregen uit België. “Ik kijk niet meer naar de Belgian Cats. Het is gewoon belachelijk wat je nu doet.” Ik ben gewoon gestopt met de reacties te lezen, waar gaat het naartoe? Ik heb veel gezien dat me heeft doen twijfelen aan de mensheid. Ik ben daar gewoon ziek van geworden, door de stress."

  "Nu houd ik het nog vol, maar WNBA geef ik eerst op"

  Komend seizoen wordt een puzzel voor Meesseman. Hoe kan ze de WNBA combineren met het EK en de Olympische Spelen met de Belgian Cats. "Het EK en de Olympische Spelen zijn sowieso mijn hoofddoelen."


  "Ik wacht vooral af wat het WNBA-seizoen zal worden. Bij een bubbel ga ik niet meer. Bij een gewoon seizoen is het een optie dat ik na de Olympische Spelen nog een maand ga meedoen. Dan kan ik zien hoe het met de ploeg en met mij gaat."


  Belgian Cats, Rusland en de Euroleague én de WNBA? het is een hels ritme. "Nu kan ik de combinatie nog volhouden, maar ik wil niet heel mijn toekomst laten leeglopen. WNBA is het eerste dat ik zal opgeven. Veel zal afhangen van komende zomer."


  "Ik zou wel echt graag mijn WNBA-carrière eindigen in Washington. Samen met de supporters die mij hebben zien opgroeien en met de staf die ik altijd heb gekend. Dat zou het mooiste zijn. Maar je weet nooit hoe het gaat, het is en blijft een business."

  Dit kom je ook te weten in de podcast met Meesseman:

  • "De dood van Kobe Bryant heeft me gepakt, omdat ik er rotsvast van overtuigd was dat ik Kobe en Gigi deze zomer zou ontmoeten bij een van onze wedstrijden."
  • "Nu was het mijn laatste jaar contract bij Jekaterinenburg. We hebben alles gewonnen en je kunt wel voortdoen en geschiedenis schrijven, maar ik wil ook niet mijn hele carrière op één plaats zitten."
  • "Als ik op restaurant ga, kan ik de menukaart in het Russisch lezen en kan ik in het Russisch bestellen. Ook in de winkel trek ik mijn plan."
  • "Dat is het mooie aan mijn carrière: de ervaring die je opdoet, de andere culturen die je ontdekt. Als je bij -30 graden rondloopt in Rusland, ik vind dat echt een leuke ervaring. Dan ga ik speciaal een wandeling maken."
  • "Wonen in Rusland? Nee, dat niet, ik ben een Belg en ik wil in België blijven wonen. Ieper of omstreken. Het maakt niet uit hoe lang ik in de auto zit of van waar ik kom, ik zal altijd langs de Menenpoort rijden. Altijd."

  Beluister de podcast met Emma Meesseman

  Of beluister de podcast op jouw favoriete podcastplatform

  Of bekijk de video met Emma Meesseman op YouTube