Van der Poel over RVV: "Misschien wordt dit wel hét beeld van mijn carrière"

  Nu al een iconisch beeld: de sprint tussen Van der Poel en Van Aert in de Ronde van Vlaanderen.

  Het sportieve hoogtepunt voor Mathieu van der Poel in 2020 was uiteraard zijn zege in de Ronde van Vlaanderen. In een sprint met twee klopte hij daar Wout van Aert. "Het is een iconisch beeld. Wout is al mijn rivaal sinds we klein zijn, maar we hebben ook veel aan elkaar gehad."

  De prestatie van het seizoen van Van der Poel was de Ronde van Vlaanderen. "Mijn zege in de BinckBank Tour was ook wel een van mijn straffere stoten en het Nederlands Kampioenschap ook. Mijn fysieke prestaties waren misschien beter in andere koersen, maar het is wel de Ronde." 

   

  "De impact daarvan is groter dan van bijvoorbeeld een wereldtitel in het veld. Mijn seizoen was al goed, maar daar heb ik het uitstekend gemaakt."

   

  Hij klopte op de finish Wout van Aert. "Ik sta niet heel vaak stil bij mijn overwinningen, maar na die zege wel. Als je weet waar we allebei vandaan komen en dan ziet hoe we samen naar de finish rijden in de Ronde, daar mag je bij stilstaan."

   

  "Het is een iconisch beeld. Die foto wordt misschien hét beeld van mijn carrière. Als ik dat zelf als kind had gezien op tv dan zou ik ook door de woonkamer aan het lopen zijn. Een sport heeft dit nodig."

  Wout heeft mij al mentale tikken verkocht en ik hem. Dat maakt ons alleen maar beter

  Hoe zit het met de band tussen Mathieu en Wout? "Hij is mijn rivaal sinds we klein zijn. Maar we hebben ook veel aan elkaar gehad. Als je een van de twee wegneemt, is het plots een ander gegeven."

   

  "Of ik nu het mentale overwicht heb na die zege? Dat denk ik niet. Hij heeft mij al mentale tikken verkocht en ik hem. Dat maakt ons alleen maar beter. "

   

  "De Ronde zal wel een zware klap geweest zijn. Hij had wel al een fantastisch seizoen gereden met fantastische zeges, maar als ik het omdraai dan zou ik nog zoveel mooie koersen gewonnen mogen hebben, als ik dan in de Ronde op een paar centimeter geklopt word, dan doet dat pijn."

   

  En die sprint? Wat als Van Aert vroeger aanzet? "De sprint is gereden. Ik geloof niet in "wat als?". Misschien was bij hem het beste er ook af, bij mij ook. Ik ben toch nog door de muur kunnen gaan in die sprint. Ik heb mezelf mentaal proberen op te peppen: "het is wel voor de Ronde hé". Je kan op een haar na verliezen en misschien win je hem daarna nooit meer. Ik kon niet verliezen. Ik heb gesprint voor mijn leven."

  Beluister de podcast met Mathieu van der Poel

  Of bekijk de video met Van der Poel op YouTube