UCI publiceert voor het eerst protocol over hersenschuddingen

  Een verwarde Romain Bardet stapte na een val in de Tour terug op zijn fiets en reed de rit - met hersenschudding - alsnog uit.

  De Internationale Wielerunie (UCI) heeft donderdag voor het eerst een protocol over hersenschuddingen gepubliceerd, dat vanaf 2021 van toepassing wordt op alle wedstrijden. Rond het topic was afgelopen jaar veel discussie ontstaan na enkele valpartijen.

  In de voorbije Ronde van Frankrijk liep Romain Bardet een hersenschudding op bij een val in de dertiende etappe, op 90 kilometer van de finish. De Franse kopman van AG2R La Mondiale reed de rit nog uit, om vervolgens na onderzoek in het ziekenhuis uit de Tour te stappen. Verschillende mensen noemden dat achteraf onverantwoord.

  Cursus om signalen hersenschudding te herkennen

  "Dit voorval illustreert de moeilijkheid om om te gaan met vermoedens van hersenschudding in een sport met een dol ritme", zegt de UCI. "Het is immers niet evident voor diegenen die als eerste bij een gevallen renner aankomen om snel te beslissen of een renner al dan niet kan voortrijden."

   

  "Om dit probleem aan te pakken, raadt het nieuwe UCI-protocol aan dat trainers, sportdirecteurs, mecaniciens én renners een opleiding krijgen om de tekenen van een hersenschudding te kunnen herkennen."

   

  "Indien er duidelijke tekenen van een hersenschudding zijn, moet de diagnose eerst nog bevestigd worden door de wedstrijddokter. Als die tekenen er niet zijn, kan de renner verder gemonitord worden door de medische staf. Maar na de wedstrijd, en ook een dag later, moet de renner een medisch onderzoek ondergaan", stelt de UCI.

  24 à 48 uur verplichte rust en een week zonder koers

  In het protocol staan ook aanbevelingen voor de terugkeer in competitie. De renners die een hersenschudding hebben gehad, moeten tussen 24 en 48 uur complete rust in acht nemen. Ze mogen na het verdwijnen van hun symptomen zeker een week niet koersen, voor de junioren worden dat twee weken.  


  Tot slot moeten alle voorvallen die betrekking hebben op een hersenschudding gemeld worden bij de medische directeur van de UCI, aangezien herhaaldelijke hersenschuddingen volgens onderzoek ernstige neurobiologische gevolgen kunnen hebben voor de atleten.

  Wereldkampioene mountainbike legt in wetenschappelijk filmpje uit wat er gebeurt met hersenen bij schudding