3 bronzen EK-medailles zijn weer in België: "Zeer hoopvol voor Tokio"

  Matthias Casse op het EK in Praag in de kamp voor brons tegen Sami Chouchi.

  De Belgische judodelegatie is zondagavond met 3 bronzen EK-medailles in Zaventem geland. Het is niet dat Koen Sleeckx de koning te rijk is, maar de technische directeur topsport van Judo Vlaanderen is best tevreden met de zwart-geel-rode oogst in de Tsjechische hoofdstad Praag.    

  De bronzen medailles die Matthias Casse, Charline van Snick en Jorre Verstraeten rond hun nek mochten hangen, stemmen de betrokkenen tot grote tevredenheid.

   

  Ook Matthias Casse, die zijn Europese titel verdedigde en van wie gezegd werd dat hij voor niks minder dan goud naar het EK gegaan was.

   

  "Als ik op mijn EK terugblik, dan moet ik zeggen dat het een lastige dag was. Na negen maanden weer op de mat staan is niet evident", zei Casse bij zijn aankomst in Zaventem.

   

  "Ik heb al mijn kampen nog niet kunnen bekijken, maar ik ben globaal wel tevreden over mijn prestatie."

   

  "Het belangrijkste voor mij was dat ik eindelijk nog eens een tegenstander kon voelen en vastnemen. Op dat vlak is mijn EK geslaagd, en die bronzen medaille is extra mooi meegenomen."

   

  "Tegen de Georgiër van wie ik in de halve finales verloor, had ik op een stage al gevochten. Ik wist dus dat hij sterk is. Georgië is dan ook een zeer sterk judoland, en ik vermoed dat die jongen tijdens de coronacrisis stevig heeft kunnen doortrainen."

   

  "Maar ik heb toch een gerust gevoel aan het EK overgehouden. Ik kan weer wat comfortabeler op de mat staan. Begin januari doe ik mee aan de Masters in Qatar, daar kijk ik al naar uit."

  Nikiforov: "Onaangenaam gevoel"

  Toma Nikiforov verging het heel wat minder goed. De Europese kampioen van 2018 en vicewereldkampioen van 2017 vloog er al in de eerste ronde zonder pardon uit.

   

  "Ik blijf met een heel onaangenaam gevoel achter", verklaarde Nikiforov gisterenavond op de luchthaven.

   

  "Ik presteer altijd goed op kampioenschappen, en dan gebeurt dit. Ik voelde me slecht, ik was moe."


  "Maar okay: er komen nu genoeg stages in het buitenland aan om weer in mijn ritme te komen. Ik heb nog tijd om me te plaatsen voor de Olympische Spelen. Als ik grote wedstrijden win, kan dat zeker nog. Ik heb er nog een goed oog in."

  Sleeckx: "Het was een goed EK"

  Koen Sleeckx was in Praag aanwezig in zijn hoedanigheid als technisch directeur topsport van Judo Vlaanderen.


  "Het is een goed EK geweest voor België. Het was al 5 jaar geleden dat we nog eens 3 medailles konden pakken op een Europees kampioenschap", blikt Sleeckx terug.


  "Vanuit Vlaamse kant pakken we met Matthias Casse 1 medaille. De andere judoka's hebben goed gevochten, maar verloren, soms al vroeg in de competitie. Daar zijn werkpunten uitgekomen waar we nu mee an de slag kunnen."


  "Met het oog op kwalificatie voor Tokio 2021 hadden we wel beter gehoopt. Zeker met Toma Nikiforov. Maar Toma had een offday, we zullen nagaan wat er precies aan de hand was. Toma zal nog genoeg kansen krijgen om zich voor Tokio te plaatsen."

  "Met Nikiforov, van wie ik verwacht dat hij het olympische ticket zal pakken, en Matthias Casse hebben we langs Vlaamse kant 2 medaillekandidaten voor Tokio. Daar ben ik van overtuigd."


  "Aan Franstalige kant hebben we Jorre Verstraeten, die een stevig parcours aflegde op het EK, en Charline Van Snick, die er altijd staat op grote competities. We zullen een mooi team vormen. Ik ben zeer hoopvol."

   

  België nam veel jong talent mee naar Praag. Sleeckx: "Die jonge judoka's hadden al maanden geen internationale wedstrijd meer gevochten en soms verloren ze snel, maar we blijven in hen geloven."


  "We hebben in de aanloop naar het EK heel goed en gedreven getraind. Iedereen was conditioneel klaar, het komt er nu op neer om aan de details te werken, ervaring op te doen en dan komen we er wel."


  "Met die jonge jonge mensen mikken we op Parijs 2024. Ik zie heel wat progressie bij hen de laatste maanden."