Olympische atleten op virtuele stage: "Mikken op 20 top 8-plaatsen"

  Een echte stage zoals vorig jaar zat er dit jaar niet in voor Team Belgium (archief).

  Over 8 maanden beginnen de Olympische Spelen in Tokio. Een klassieke stage zit er door de coronamaatregelen niet in voor Team Belgium, maar er was de voorbije week we een virtueel alternatief. De boodschap van het BOIC naar de atleten is bemoedigend. "De Spelen zullen doorgaan, laat je dus niet afleiden en bereid je goed voor."

  Begin november trekt het Belgisch Olympisch Comité traditiegetrouw op stage met een groot deel van de olympische delegatie. In dit bijzondere jaar werd dat een virtuele stage, "TeamBubbelgium Virtual Camp". De atleten kregen zo de voorbije week een stand van zaken over de toestand in Tokio, individuele en medische begeleiding. Er was ook een toespraak van Koning Filip en doorheen de week was er plaats voor ludieke groepsactiviteiten. 

   

  Zo was er een virtuele escape room, een drumsessie en vanavond sluiten ze de stage af met een virtuele kooksessie. Alle atleten kregen de ingrediënten al aan huis geleverd. "Want plezier maken is – en vandaag meer dan ooit – uitermate belangrijk voor de moraal van iedereen", vindt Olav Spahl, delegatieleider van Team Belgium.

   

  “Deze stage is natuurlijk anders dan de stages die we in het verleden hebben georganiseerd in Lanzarote bijvoorbeeld. We hadden graag een echte fysieke stage georganiseerd, maar deze virtuele stage is toch ook een groot succes", vertelt Spahl. Er namen 105 atleten en 57 coaches en leden uit de entourage deel aan minstens een van de sessies. "Ook atleten die in het buitenland zijn op dit moment of atleten zoals de ruiters die er normaal nooit bijzijn, konden nu wel deelnemen."

  Deze virtuele stage is anders, maar het is een groot succes. Ook atleten die er anders nooit bijzijn, konden nu deelnemen

  En de virtuele stage had nog een voordeel. "De atleten konden immers dichter bij huis blijven en zo meer tijd doorbrengen met hun familie. Dit liet de partners en de kinderen van de atleten zelfs toe om zelf ook deel te nemen aan de activiteiten. Zo brandde de Olympische vlam deze week in de huiskamers van verschillende atleten.”


  En hoe schat Spahl de kans nu in dat de Spelen effectief zullen doorgaan? "Onze boodschap aan de atleten was duidelijk: laat je nergens door afleiden. Focus op de voorbereiding voor de Olympische Spelen in Tokio. Het is niet meer de vraag of de Olympische Spelen zullen plaatsvinden of niet. We zijn er zeker van dat ze zullen doorgaan Alleen de manier waarop zal nog afhangen van de evolutie van de pandemie."

  De ambities van Team Belgium? "20 top 8-plaatsen"

  De olympische stage is traditioneel ook het moment om al eens in te schatten wat de kansen van Team Belgium zijn op de komende Spelen. Op de vorige editie in Rio kwam België naar huis met 6 medailles. "Door de coronasituatie willen we geen doel voorop stellen wat medailles betreft", is Spahl voorzichtig.

   

  "Maar de doelstelling is wel om in Tokio beter te doen dan in Rio wat betreft top 8-plaatsen. In Rio waren dat er 19, dus nu voor Tokio 2020 hopen we op ten minste 20. En dus in 2021, waarom geen 21?"