De Red Panthers vernieuwen: nieuwe assistent-coach en verjongde selectie

  De Australiër Tim White is de nieuwe assistent-coach van de nationale hockeyvrouwen. Dat maakte de nationale hockeyfederatie vandaag bekend. De beslissing kadert in de heropbouwfase van de Red Panthers, na het mislopen van de Spelen in Tokio. Ook de spelersgroep zal verjongd worden.

  De 46-jarige White volgt de Engelsman Simon Letchford op, die in december afscheid nam van de Red Panthers. De voorbije vier jaar coachte White de Australische U21 bij de vrouwen, waarmee hij brons won op het voorbije WK voor beloften.

   

  "Ik heb het internationale vrouwenhockey de afgelopen jaren op de voet gevolgd en heb de Red Panthers altijd beschouwd als een team vol getalenteerde en veelbelovende atleten. Ik kijk er naar uit om met de staf en de speelsters aan de slag te gaan", vertelt White.

   

  De keuze voor White kadert in de heropbouwfase waar de Red Panthers nu in zitten, na het missen van de Olympische Spelen in Tokio. De focus ligt nu op de toekomst, met het opleiden van opkomend talent en het vormen van een hecht team met het oog op de Spelen van Parijs in 2024. 

  Verjonging in selectie betekent afscheid Peeters

  Een volgende stap in die vernieuwing is de integratie van vers bloed. Enkele rekruten van de Young Red Panthers (U21) deden zo al hun intrede in de A-ploeg. Met France de Mot en Agathe Willems worden nu nog twee youngsters in het programma opgenomen. 


  "Deze nieuwe testspeelsters zullen tot het einde van dit jaar met het A-team trainen, om daarna terug te keren naar de U21. Maar ze zullen blijven genieten van een specifieke ontwikkelingsomgeving en zullen nauwlettend worden gevolgd door de staf van beide teams."     


  De integratie van nieuwe speelsters betekent ook dat anderen plaats zullen moeten maken. Eind vorig jaar werd al afscheid genomen van Jill Boon en Emilie Sinia, nu kreeg ook de 24-jarige Joanne Peeters (93 caps) te horen dat ze geen deel meer uitmaakt van de kern van het nationale team. 


  "We zijn ons ervan bewust dat dit nooit prettig nieuws is, vooral omdat Joanne al enige tijd lid is van de Red Panthers", zegt bondscoach Niels Thijssen. "Maar met het oog op het komende EK en de jonge garde die aan de deur klopt, moeten we eerlijk zijn tegenover haar. We zijn Joanne ontzettend dankbaar voor alles dat ze voor het team heeft gedaan."

  De verjongen bij de Red Panthers betekent einde verhaal voor Joanne Peeters (24).

  De komende weken bereiden de Red Panthers zich voor op de nieuwe uitdagingen die in 2021 op de kalender staan: de Hockey Pro League in mei en het EK in juni.