Morten Olsen: "Denemarken is 5-2-nederlaag Rode Duivels nog niet vergeten"

  De 71-jarige Deen was in ons land succesvol als speler bij Cercle Brugge, RWDM en Anderlecht.

  De Rode Duivels hebben nog één puntje nodig om zich te plaatsen voor de Final Four van de Nations League, maar zullen het morgen niet cadeau krijgen van Denemarken. Morten Olsen, die ruim 15 jaar bondscoach was van Denemarken, legt de sterktes en pijnpunten van de Denen bloot.

  Sterktes: "Zeer goed in de verdediging"

  Morten Olsen stond zelf 6 seizoenen in de achterhoede van Anderlecht (1980-1986) en herkent een goede verdediging als hij ze ziet. "Denemarken heeft een heel goede defensieve organisatie", zegt hij.

   

  "Kasper Schmeichel (Leicester City) is een fantastische doelman. En achteraan staan veel geroutineerde spelers, zoals Simon Kjaer van Milan en Andreas Christensen van Chelsea."

   

  Denemarken zit nu aan 5 overwinningen op een rij, weliswaar tegen onder meer IJsland en Faeröer. "Denemarken blijft een moeilijk te kloppen ploeg", aldus Olsen. "Bovendien heeft het team een geweldige mentaliteit en teamspirit."

  Kasper Schmeichel is een van de Deense sterren.

  Zwaktes: "Aanvallend tasten we in het duister"

  Na een reeks van 33 wedstrijden zonder nederlaag werd de Noorse bondscoach Age Hareide verrassend opzijgeschoven bij Denemarken voor Kasper Hjulmand. "Denemarken speelde heel efficiënt en direct, maar dat is niet wat de fans willen zien. Ook de manier waarop is belangrijk", zegt Olsen.

   

  "Hjulmand staat voor een ander soort voetbal: verzorgd combinatievoetbal. Alleen heeft hij de tijd nog niet gekregen om veel te trainen met de nationale ploeg en zijn accenten te leggen."

   

  "Vooral de aanval is momenteel een zwakte bij Denemarken: we scoren te weinig doelpunten. Veel aanvallers krijgen ook weinig speelminuten bij hun ploeg, zoals Martin Braithwaite bij Barcelona. Ook Eriksen, de beste speler van Denemarken, speelt weinig bij Inter."

   

  "We tasten dus een beetje in het duister: de ene dag brengt de aanval kwaliteit en de andere dag weet je niet wat je mag verwachten. Het is heel onstabiel. Maar in de toekomst krijgen we zeker een sterker elftal, met meer voetballend vermogen."

  Christian Eriksen krijgt niet veel speelminuten bij Inter.

  Conclusie: "Niets is onmogelijk"

  Ook Morten Olsen beseft dat Denemarken een moeilijke opdracht wacht tegen de Rode Duivels. "Maar niets is onmogelijk", zegt hij. "Denemarken is de 5-2-nederlaag van de Rode Duivels tegen Zwitserland in de Nations League nog niet vergeten."

   

  "Tegen IJsland controleerde Denemarken in de eerste helft, maar was het heel slecht na de rust. Organisatorisch stond het echter goed. Alleen zijn de topspelers die het verschil moeten maken, zoals Eriksen, niet in topvorm."

  UEFA Nations League klassement

   ploegptnmm+m-m=d+d-d+/-
  1Frankrijk 00000000
  1Kroatië 00000000
  1Oostenrijk 00000000
  1Denemarken 00000000