Amerika kiest: ook in de sportwereld heeft Donald Trump voor- en tegenstanders

  Amerikaanse vlaggen wapperen in de sportstadions.

  Straks beslist Amerika wie de volgende president wordt: Donald Trump of Joe Biden. De laatste 4 jaar heeft Trump de sport meer gepolitiseerd dan eender welke andere president voor hem. Vooral door hevige reacties op de sociale media en het innemen van polariserende standpunten lijkt hij veel krediet te hebben verloren in de wereld van de sport. De vraag is of dat een impact zal hebben op de verkiezingsuitslag?

  Blank, oud, rijk, met pensioen of rare vogels

  Flashback naar november 2016. Donald Trump wordt verkozen als president van de Verenigde Staten. De lijst van sporters die hem toen steunden kunnen we als volgt omschrijven: blank, oud, rijk, met pensioen of enkele rare vogels. Mike Tyson, Dennis Rodman, Tito Ortiz en een handvol steenrijke eigenaars van sportclubs om er slechts enkele te noemen.


  Maar waar Trump altijd probeerde om via de sport zijn populariteit aan te wakkeren lijkt het alsof hij nu ertegen campagne aan het voeren is. De manier waarop de zittende president via sociale media, en dan vooral Twitter, wild om zich heen slaat heeft ook in de sportwereld een golf van ongenoegen en protest aangewakkerd.

  Tito Ortiz (UFC), Mike Tyson, Dennis Rodman, Robert Kraft (eigenaar New England Patriots)

  Protest van sporters tegen huidig klimaat

  In een onderzoek van USA Today zeggen topsporters dat ze drie redenen

  hebben waarom ze dit jaar voor de eerste keer de stembus trekken. De eerste twee zijn voor de hand liggend: sommigen mogen pas stemmen omwille van hun leeftijd en anderen vinden het hun morele plicht als Amerikaans burger.

   

  Maar dé belangrijkste reden waarom sporters massaal oproepen om te
  gaan stemmen is gelinkt aan de gebeurtenissen van de voorbije jaren en de daarop volgende bewegingen die de raciale, sociale en economische ongelijkheid aanvechten.

   

  Denken we maar aan de reacties op het knielen van de Colin Kaepernick in het American Football (NFL), de controverse rond de naamsverandering van sommige Amerikaanse teams zoals de Redskins en de Indians, de steun van NBA-spelers aan de Black Lives Matter-beweging en de affaire in het NASCAR-kampioenschap (autosport) met de vermeende strop in de garagebox van Bubba Wallace en het verwijderen van de vlag van de geconfedereerde staten.

  Sporters roepen op om te gaan stemmen

  Veel sportsterren, zwarte atleten in het bijzonder, zijn kwaad op de uitlatingen van hun president en gaan niet alleen zelf stemmen maar roepen via hun uitgebreide sociale netwerken hun volgers ook op om massaal te gaan stemmen.

   

  Basketbalgrootheid Shaquille O'Neal is één van die sporticonen die onlangs toegaf dat hij dit jaar voor de eerste keer ooit gestemd heeft en hij roept iedereen op om hetzelfde te doen. 

   

  In een interview met de Amerikaanse media zei hij het volgende: "Hoe kan ik andere mensen aansporen om te gaan stemmen als ik het zelf niet doe? Amerika heeft nood aan een president die alle Amerikanen verbindt." 

  Amerika heeft nood aan een president die alle Amerikanen verbindt.

  Shaquille O'Neal, basketbalicoon

  LeBron James roept iedereen op om te gaan stemmen

  Massale opkomst bij NBA en NFL-atleten

  In de NBA, de Amerikaans basketbalcompetitie, heeft meer dan 96% van de spelers die mogen stemmen zich geregistreerd. In 2016 was dat nog 25%. Ook in het American Football zien we deze trend. De NFL kondigde aan dat meer dan 900 spelers gaan stemmen, zowat 90% van alle spelers. 

   

  De NCAA tenslotte, het de hoogste divisie van Universiteitssporten,  kondigde aan dat er geen wedstrijden en trainingen zullen plaatsvinden op verkiezingsdag om zo meer mensen de kans te geven om te gaan stemmen.


  Maar waar een beweging van protest is, is vaak ook een tegenbeweging, zij het minder in het oog springend in Europa omdat die komt vanuit de meer traditionele Amerikaanse sporten die hier minder gevolgd worden en waarvan de Amerikaanse topatleten wereldwijd minder bekend zijn.


  In de populairste autosport in de USA (NASCAR), baseball en Mixed Martial Arts (MMA, UFC) vindt Trump nog steeds medestanders. NFL-icoon Brett Favre gaf deze week openlijk zijn steun aan de president en ook de rijke eigenaars van topclubs zijn hem nog steeds goedgezind.