Van Aert: "Ik rijd om koersen te winnen en daarvoor moet ik Mathieu kloppen"

  Wout van Aert start voor de zoveelste keer dit seizoen als favoriet.

  De Ronde van Vlaanderen is het laatste doel van Wout van Aert in een schitterend wegseizoen. Na Gent-Wevelgem was er veel te doen over zijn sneer naar Mathieu van der Poel, maar dat heeft de renner van Jumbo-Visma al lang achter zich gelaten. "Ook zonder dit interview was er al rivaliteit tussen ons."

  In een persmoment voor de Ronde van Vlaanderen moest Van Aert toch nog overwegend over Gent-Wevelgem praten. Alles had natuurlijk te maken met zijn uitspraak dat Van der Poel niet reed om te winnen, maar om hem te doen verliezen. "Ik werd daar meteen na de finish geïnterviewd, 's avonds was ik al een stuk aangenamer. Ik ben niet lang boos geweest", vertelt Van Aert.

   

  "Het is wel echt opgeklopt in de pers. Ik heb Van der Poel niet beledigd, vind ik. Het was ook geen scheldpartij. Achteraf bekeken had ik het misschien wat rustiger gezegd of had ik het voor mezelf gehouden, maar het was wel gewoon het gevoel dat ik had. En ik ben ook nog niet van idee veranderd. Hij liet in die laatste kilometer zien dat de zege minder belangrijk was voor hem. Van die indruk kan ik me niet ontdoen."

   

  Dit incidentje zal volgens Van Aert niet blijven hangen. "Ik heb zijn reactie ook gelezen. We hebben allebei ons idee en voor mij is dit afgerond. Er is altijd al rivaliteit geweest tussen ons en dat zou ook zonder dit interview zo geweest zijn. Ik ben na een cross al wel eens bozer geweest dan nu zondag. En in de Ronde zal het opnieuw met het mes tussen de tanden zijn. Maar ik rijd niet om Van der Poel te kloppen, ik rijd om koersen te winnen en dan moet ik gewoon vaak Mathieu passeren."

   

  Hebben de twee tenoren elkaar al gehoord? "Neen, maar dat is niet raar. Ik heb nooit contact met hem via Whatsapp bijvoorbeeld. Dit jaar in Milaan-Turijn heb ik eens langer dan 5 minuten met hem gesproken op de fiets. Dat was een unicum. Dit is nu gebeurd. Ik heb er lessen uit getrokken en dus is de kans kleiner dat het nog eens zal gebeuren. Ik zal me geen tweede keer laten vangen."

  "In Gent-Wevelgem heb ik misschien te veel interesse getoond"

  Wie ziet Van Aert, naast Van der Poel, nog als zijn grote concurrent zondag? "Alaphilippe natuurlijk, maar ik heb in Gent-Wevelgem ook sterke jongens gezien die niet genoemd worden zoals Bettiol, Pedersen, Küng, ... En dan is er het blok van Deceuninck-Quick Step. Ze gaan de koers vroeg doen ontploffen. Er is concurrentie genoeg." 

   

  Alaphilippe heeft de Ronde van Vlaanderen nog nooit gereden, maar dat hoeft geen probleem te zijn. "Hij kan op alle terreinen uit de voeten en hij heeft de beste ploeg om zoiets te doen slagen. Hij kan de Ronde winnen en hij zal heus wel goed voorbereid zijn."

   

  Hoe gaat Jumbo-Visma het aanpakken? "De Ronde is niet zo makkelijk te controleren als een bergrit in de Tour. Als kopman moet je goed vooraan zitten met een paar jongens die hun plan kunnen trekken en die later in de koers dan hun werk kunnen doen. De Ronde is normaal lastiger dan Gent-Wevelgem dus de schifting zal groter zijn. Maar na de Paterberg is het nog wel 14 kilometer dus dat zorgt toch weer voor spanning."

   

  "Ik heb afgelopen zondag misschien te veel interesse getoond. Ze dachten dat ik het zou blijven oplossen. Maar ondanks al die inspanningen, had ik wel nog een sprint in de benen. Wie weet pak ik het in de Ronde wel anders aan en gok ik al eens vroeger. Het weer? Een bui mag want dat maakt het nog nerveuzer, maar ook in mooi weer is de Ronde van Vlaanderen nog een zware klassieker."