Ga naar de inhoud

Wat met de Vuelta? "Madrid halen wordt moeilijk, ook het weer wordt spelbreker"

In de Vuelta zullen de renners ook het gure weer moeten temmen.

De Giro is nog niet afgelopen en morgen trekt ook het Vuelta-peloton zich op gang in het Baskenland. "De eerste week rijden de renners voortdurend door een rode zone. Het weer is bovendien heel slecht in het noorden van Spanje met regen, koude en sneeuw", weet de Spaanse wielerjournalist Nicolas Van Looy.

"In Navarra is de coronasituatie verschrikkelijk"

Terwijl het in de Giro nog maar de vraag is of de renners het einde zullen halen, begint dinsdag alweer een nieuwe grote ronde: de Vuelta.

 

Doordat er geen alternatieven waren voor de geschrapte etappes in Nederland, telt de Ronde van Spanje dit jaar maar 18 ritten. Maar hoeveel van die etappes zullen ook effectief gereden worden?

 

"Ik heb vorige week nog met de Vuelta-organisatie gesproken en ze zeggen dat er geen etappes zullen worden geschrapt", zegt Nicolas Van Looy, een Spaanse wielerjournalist die in de regio Valencia woont.

 

"Maar het parcours van de eerste week ligt momenteel uitsluitend in een rode zone. Vooral in de regio Navarra, waar de 2e en 3e etappe plaatsvinden, is de coronasituatie op dit moment verschrikkelijk."

 

"Het zou me trouwens verbazen dat het Vuelta-peloton de slotrit in Madrid haalt, want de hoofdstad is momenteel in lockdown."

Het Vuelta-parcours:

"Slotklim kan door sneeuw geschrapt worden"

Maar naast het coronavirus ziet Van Looy nog een andere factor die roet in het eten kan gooien: het weer.

 

"De Ronde van Spanje speelt zich dit jaar in het noorden af en het is daar momenteel koud met regen en sneeuw. Ik denk dat er ook etappes zullen geannuleerd worden door de weersomstandigheden."

 

"De Tourmalet is bijvoorbeeld ondergesneeuwd. Normaal gezien moeten de renners daar in de 6e etappe boven aankomen. Maar dat zie ik nooit gebeuren."

 

"Vanaf 800 à 1.000 meter ligt er sneeuw in het gebergte in het noorden van Spanje. Het zou wel eens kunnen gebeuren dat de slotklim in bepaalde etappes geschrapt zal worden."

Valverde, eindwinnaar Roglic en Pogacar pronkten vorig jaar op het eindpodium in Madrid