Ga naar de inhoud

"Flesjes ketonen kosten handenvol geld, maar er kan er maar één winnen"

Jan Bakelants

In een alweer erg boeiende aflevering van Extra Time Koers zijn woensdagavond tal van interessante onderwerpen ter sprake gekomen. Uitzending gemist? Wij zetten voor u enkele fragmenten op een rijtje.

Benoot: "Bij Sunweb mogen we geen ketonen nemen"

Er is in de koers al veel gezegd en geschreven over ketonen, die perfect toegelaten zijn. Maar waarom wordt er dan altijd zo geheimzinnig over gedaan, wil Ruben Van Gucht weten?

 

"In het peloton gebeurt het nu toch wel heel veel", zegt Jan Bakelants. "Ik weet ook wat het kost: 36 dollar per flesje, maal 2 tot 3 flesjes. Dan kun je dingen drinken die een pak goedkoper en beter zijn, want ketonen zijn niet te zuipen."

 

"Iedereen zit wel aan die flesjes die handenvol geld kosten, maar er kan er maar één de koers winnen."

 

Tiesj Benoot: "Bij Sunweb mogen we het vanuit de ploeg niet nemen, omdat de gevolgen voor de gezondheid op lange termijn absoluut nog niet bekend zijn. Met alles op je voeding te zetten, win je volgens mij veel meer dan met een flesje ketonen. Dat is volgens mij ook de sterkte van Jumbo-Visma."

 

Wordt het ook bij de vrouwen gebruikt? "Hoe zouden ze dat moeten betalen", reageert Bakelants. "Bij ons is het prijzengeld al belachelijk, maar bij de vrouwen is het om te huilen. Het is een aanfluiting om dat te durven geven. 400€ als je de koers wint. Dat is een affront."

Wuyts: "Valpartijen zijn normaalste zaak geworden en daarmee heb ik het gehad"

Lotte Kopecky bracht de val van Greg Van Avermaet in Luik-Bastenaken-Luik ter sprake. "Ik denk dat we toch nog even moeten stilstaan bij de veiligheid in de koers. Die is niet wat het moet zijn", vindt ze.

 

Michel Wuyts: "Het is hoe dan ook een falen van de organisatie. Bij de UCI zweert men bij mobiele signalisatie, maar men is niet overal op tijd. Dat merk je nu. Dat is een flagrante fout. Doe daar dan alsjeblieft iets anders aan."

 

"Valpartijen zijn schijnbaar de meest normale zaak van de wereld geworden in het wielrennen en daar heb ik het echt mee gehad."

 

Jan Bakelants: "Ik heb de indruk dat ze dat graag hebben, een soort spektakel. "Een valpartij of 3 à 4 in de eerste Tour-week, dat hoort er gewoon bij." Neen, dat is een beetje het probleem."

Wuyts: "Ik heb getwijfeld aan Van der Poel dit seizoen"

Het moment van de week van Michel Wuyts is de slotetappe van de BinckBank Tour, waar Mathieu van der Poel zijn duivels ontbond. "Dat wekte nostalgie op bij mij. Daar werd gekoerst zoals vroeger in de jaren 60 of 70", zegt Wuyts.

 

"Van der Poel durft het aan om te verliezen. Dat is de kunst. Dan kun je ook op formidabele manieren winnen."

 

"Ik heb wel getwijfeld aan Van der Poel dit seizoen", bekent Wuyts. "Ik dacht dat hij er net niet ging komen. Maar de BinckBank Tour was voor hem geruststellend."

"Zou logisch zijn als Van der Poel nu bovenhand neemt op Van Aert"

Ruben Van Gucht wil weten wie er over de beste papieren beschikt voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix: Wout van Aert of Mathieu van der Poel?

 

"Van der Poel", is Jan Bakelants resoluut. Michel Wuyts durft niet te kiezen. "Ik kan dat nu niet zeggen. Ik weet niet hoe Van Aert na zijn relatieve rust voor de pinnen gaat komen. Maar gezien zijn klasse hoop ik dat ze elkaar waard zijn."

 

Bakelants: "Van Aert zal in orde zijn, maar Van der Poel heeft hier specifiek naar gepiekt. Wout rijdt al 2,5 maand de pannen van het dak, bij Mathieu begint dat nu. Het is niet verkeerd als er eens wat decompressie optreedt. Ergens zou het logisch zijn dat Van der Poel nu even de bovenhand neemt."

"Cross in Lille was een kantelpunt voor Van Aert"

Tiesj Benoot vindt de tijdrit van Tadej Pogacar in de Tour dé prestatie van de laatste jaren. "Er zijn dit jaar al enorme nummers opgevoerd", pikt Jan Bakelants in. "Wie had in de winter gedacht dat Wout van Aert 2e zou worden op een WK en zelfs had kunnen winnen in een WK met 5.000 hoogtemeters?"

 

"Een terechte opmerking", vindt Michel Wuyts. "Men vergeet alles in zijn perspectief te plaatsen. Waar komt Van Aert vandaan en waar staat hij nu? Toen hij in Lille zijn eerste cross won, dat was een kantelpunt. Paul Herygers zei achteraf tegen mij: "Nu is hij vertrokken." En dat was ook zo."

 

Michel Wuyts wil weten of de ploeg van Van Aert sterk genoeg is voor de Ronde en Roubaix. "Dat denk ik wel", zegt Bakelants. "Al moet ik zeggen dat Deceuninck-Quick Step echt indrukwekkend was in Luik-Bastenaken-Luik en de Brabantse Pijl."

"De UCI zou toegeeflijker moeten zijn"

Zien we Mathieu van der Poel en Wout van Aert dit seizoen ook nog in het veld? "Van der Poel rijdt 15 crossen en Van Aert maximaal 10", zegt Michel Wuyts.

 

Het regent wel afgelastingen in de cross. Zo zijn er nog 6 WB-veldritten over. "Dat is ook een beetje de schuld van de UCI", vindt Jan Bakelants. "Ze vragen exuberant veel geld aan de organisatoren. De UCI zou toegeeflijker moeten zijn. Dat is in Imola ook gebeurd, denk ik. Ik heb horen zeggen dat Imola ongeveer 1 miljoen euro betaald heeft."

 

"Het is meer geweest. Veel meer. Het bedrag is ettelijke keren dat wat jij noemt", weet Michel Wuyts. "De verdienste van Peter Van den Abeele bij het inhalen van Imola is zó groot dat hij een contract gaat krijgen voor het leven bij de UCI."

 

Terug naar de cross dan: hoe zit het met het WK in Oostende? "Oostende zou op dit moment liever niet organiseren", denkt Wuyts. "De som van een WK is gigantisch en met het coronavirus gaan ze er niks uithalen. Er is een denkpatroon in Oostende om op te schuiven naar november/december 2021."

Benoot: "Nog nooit zo goed uit grote ronde gekomen"

Hoe zit het met de vormcurve van de renners die uit de Tour gekomen zijn? "Die jongens gaan vroeg of laat toch wel een keer moe worden", denkt Jan Bakelants

 

Michel Wuyts pikt in: "Normaal gezien zouden de lijnen nu moeten kruisen. Die van de Tour zouden stilaan moeten wegzakken en de anderen zouden moeten komen."

 

Bakelants opnieuw: "In de Waalse klassiekers was het een groot voordeel dat je de Tour in de benen had. Die jongens hadden een voordeel omdat ze resistenter waren tegen de vermoeidheid. Maar normaal, zo'n 2,5 week na een grote ronde, begint toch een soort van decompressie te komen."

 

Tiesj Benoot reed wel de Tour. Wat vindt hij? "Ik heb geen Tour gereden zoals anders. Ik ben nog nooit zo fris uit een grote ronde gekomen. Hoe ik mij zondag voelde, zo goed ben ik niet meer geweest sinds Milaan-Sanremo."

 

"Maar ik volg Jan ook wel: de inspanningen in Luik-Bastenaken-Luik zijn totaal anders dan in de Ronde van Vlaanderen. Dat zijn wel de inspanningen die je traint in de Tour. Nu moet je bijna dagelijks bezig zijn met explosiviteit om dat weer op gang te krijgen."

Kopecky: "Huidige vorm heb ik nog nooit gehaald"

Michel Wuyts pleit voor een bredere waaier aan koersen voor vrouwen. "De tijd voor een type als Lotte Kopecky is beperkt", klinkt het. "Dat zou uitgebreider mogen zijn. Ik roep organisatoren zoals de E3 toch op om een vrouwenkoers te organiseren. Het gamma is te beperkt. Het mag wat meer zijn."

 

Lotte Kopecky zelf is alvast tevreden dat de vrouwen dit jaar voor het eerst Parijs-Roubaix mogen rijden. "Ik denk dat ik met ambitie mag starten. Ik voel mij goed en zit zelfverzekerd op de fiets. Roubaix is voor mij vrij onbekend terrein. Een goeie parcourskennis is daar wel belangrijk", weet Kopecky.

 

De renster van Lotto-Soudal werd woensdag 4e in de Brabantse Pijl en fietste daarna nog naar huis. "170 km heb ik op de teller gezet. Mijn huidige vorm die heb ik nog nooit gehaald. Ik wil er de komende weken het uiterste uithalen."

Lotte Kopecky verklaart val van Dygert: "Speed wobble"

Bekijk de volledige uitzending van Extra Time Koers: