Topfavoriet Geraint Thomas slaat meteen kloof in Giro: "Heb niet te gek gedaan"

Geraint Thomas snelt naar de 4e chrono in Palermo.

In de Ronde van Italië heeft topfavoriet en voormalig Tourwinnaar Geraint Thomas zijn voornaamste rivalen al meteen op een stevige achterstand gezet. Simon Yates wist het verlies nog te beperken tot 26 seconden, maar Nibali, Kruijswijk en Fuglsang gaven al meer dan 1 minuut prijs.

De Giro opende vanmiddag met een chronorit over 15 kilometer in Sicilië. Bij de favorieten deed Geraint Thomas de beste zaak. Met de 4e chrono deed hij 26 seconden beter dan Simon Yates (17e) en meer dan een minuut dan Vincenzo Nibali (69e), Steven Kruijswijk (96e) en Jakob Fuglsang (100e).

 

"Ik ben blij", reageerde de kopman van Ineos Grenadiers. "Ik maak misschien een klein foutje door te snel of te agressief te starten. In de laatste 2 kilometer liepen mijn benen daardoor leeg en dat is wel jammer, want de wind blies op dat moment fel tegen, dus je had wel kracht nodig. Ik ben tot het gaatje gegaan, de tank is leeg en ik rijd hier wel een goede chrono. Ik kan tevreden zijn."

 

De wind speelde een rol in Sicilië. "Het was inderdaad een stevig windje, maar ik had er weinig last van, ik zat stevig en comfortabel op mijn fiets, dus dat was zeker een bonus onderweg. Ik heb ook geen risico's genomen in de bochten. Ik had gezien dat al een paar jongens tegen de grond waren gegaan, dus ik dan doe je beter niet te gek."

 

"Ik mag zeker tevreden zijn. Het is leuk als je meteen goed van start kan gaan, al was dit wel lastig om te beginnen, een beetje een schok voor het systeem na een lange periode van trainen om meteen zo voluit te gaan."

Het was een beetje een schok voor het systeem na een lange periode van trainen om meteen zo voluit te gaan.

Geraint Thomas

Meer reacties:

  • Vincenzo Nibali (69e): "De wind was hier de grootste tegenstander. Mijn prestatie was in lijn met wat we ervan verwacht hadden. Ik ben tevreden over hoe ik reed. De verschillen met de andere klassementsrenners zijn klein, met Thomas als uitzondering. Hij was echt heel erg sterk."

 

  • Simon Yates (17e): "Ik ben tevreden. Ik verlies wel wat tijd op Thomas, maar win er weer op anderen. Dit was geen parcours voor mij, dus heb ik gedaan wat ik kon. Het was gevaarlijk met deze wind. Toen ik in het centrum kwam en tussen de gebouwen reed, kreeg ik telkens een enorme windvlaag te verduren en moest ik alle moeite doen om recht te blijven en te blijven trappen."