Vandenbempt: "AA Gent moet nu zijn mindset resetten"

  Ngadeu verbijt de ontgoocheling.

  Het is eind september en AA Gent moet zijn doelen helemaal bijstellen. In de competitie loopt het niet en gisteren volgde een troosteloze uitschakeling in de Champions League. "Er begint een nieuw seizoen voor AA Gent", zegt Peter Vandenbempt.

  Gebrek aan vorm, vertrouwen en mentaliteit

  AA Gent verloor tegen Dinamo Kiev met droge 3-0-cijfers en opnieuw was er niet naast de defensieve fouten te kijken. Dan lijken er geen tekenen van herstel? "Dat vind ik niet dat je kan zeggen. Ik vond de eerste 35 minuten tegen OH Leuven echt heel goed."

   

  "Het probleem is dat er in het defensieve compartiment geen teken van herstel is. Tegen Dinamo Kiev brachten Bukari en Niangbo aanvallend iets bij. Dat gaat het aanvalsspel van Gent ten goede komen en dat verleidt me tot de uitspraak dat het vrij snel goed kan komen met Gent. Als Wim De Decker de verdediging op orde krijgt."

  De aard van de gemiddelde speler van Gent is een probleem. De meeste kunnen geweldig voetballen, maar als het tegenzit, kunnen ze nog moeilijk vechten.

  "Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, want het is een individueel en collectief probleem. De discussie moet daarbij niet gaan over het spelsysteem of de manier van verdedigen. Het probleem is individueel vertrouwen, vorm en wat ik  - samen met vele anderen - ook vind, is dat de aard van de gemiddelde speler van Gent een probleem is."


  "De meeste kunnen geweldig voetballen, maar als het tegenzit, kunnen ze nog moeilijk vechten. Dorsch kan dat wel. Hij kwam er tegen Kiev nog door. Kleindienst heeft ook de juiste wedstrijdmentaliteit, maar er zijn er veel die in moeilijke omstandigheden hun niveau niet halen."

  Nieuwe doelen stellen

  De ploeg van voorzitter Ivan de Witte zal nieuwe doelen moeten stellen. "Het is eenvoudig voor Gent. Ze moeten hun mindset resetten", zegt Peter Vandenbempt. "Voor Gent begint een nieuw seizoen."

   

  "De uitschakeling voor de Champions League is logisch. Kiev gaf over twee matchen meer blijk van doortastendheid, kwaliteit en efficiëntie. Die uitschakeling was gisteren ook geen klap meer, die hadden ze na de heenmatch al gekregen."

   

  "Gent gaat nu naar de Europa League, daar horen ze op deze manier meer thuis. Het moet toch een voldoende grote uitdaging zijn om gemotiveerd te blijven."

  Voor de competitie is het belangrijk dat Gent tussentijdse doelen stelt. Het eerste doel moet nu niet de top vier zijn. Nee, het minimum is Play-Off II halen.

  "Voor de competitie is het belangrijk dat Gent tussentijdse doelen begint te stellen, denk ik. Dat doen trainers wel vaker. Het eerste doel voor Gent moet nu niet de top vier zijn. Nee, het minimum is Play-Off II halen." 

   

  "Eventueel over twee maanden kunnen ze dat bijstellen. Wedstrijden winnen zal al moeilijk genoeg zijn op dit moment. De eerste opdracht tegen Beerschot is meteen geen cadeau."


  "Of dat voor de rest van het seizoen met Wim De Decker zal zijn? Dat hangt af van welke toptrainer je eventueel kan halen. Ik kan daar geen namen op plakken, maar als zo iemand opeens beschikbaar is, kan je dat overwegen."


  "Maar volgens mij is het laatste dat Gent nu moet doen opnieuw van trainer wisselen."