Na de 2-5: "City heeft eigenlijk nog altijd geen vervanger voor Kompany"

  2-5 werd het gisteren in het Etihad Stadium.

  Leicester City heeft gisteren een uppercut verkocht aan Manchester City, dat in zijn eigen stadion met 2-5 door de knieën ging. Wat is er misgelopen bij de ploeg van trainer Josep Guardiola? Sporza vroeg uitleg bij Wim Heidbüchel, die voor PlaySports commentaar gaf bij de wedstrijd.

  "Na een halfuur zakte Man.City als een pudding in elkaar"

  "Wanneer je alleen het eerste halfuur zou bekijken, is die 2-5 een waanzinnige uitslag. Want in die periode was Manchester City de betere ploeg en had het de match onder controle. Maar als je het over de volledige 90 minuten bekijkt, kan ik me uiteindelijk wel vinden in die 2-5", vertelt Wim Heidbüchel aan Sporza.

   

  "Na het eerste halfuur zagen we de deconfiture van Manchester City, dat als een pudding in elkaar zakte. De spelers begonnen aan elkaar te twijfelen. Daardoor is die 2-5 wel een goeie afspiegeling van wat er op het veld gebeurde."

   

  Een van de kritieken die na afloop te horen was, was dat Man.City te hoog stond. "Dat is natuurlijk hun spel", zegt Heidbüchel. "In hun laatste 7 thuismatchen hadden ze een doelsaldo van 26-1. Dat is niet kinderachtig."

   

  "Meestal werkt dat dus wel, maar City mist nu natuurlijk Agüero en Jesus voorin. Kevin De Bruyne kreeg zijn ballen niet bij mensen die een doelpunt konden maken. De lopende middenvelders zijn anders ook wel gevaarlijk, maar meestal is het eindpunt wel Agüero of Jesus."

   

  Na de vervanging van Fernandinho waren Tielemans en Mendy ook heer en meester op de middenstrook. "Ze konden nog meer hun ding doen en ze deden het uitstekend in de snelle omschakeling. Dan blijkt de verdediging inderdaad te hoog te staan, ook omdat het voor de defensie al misloopt."

  "Nog altijd geen goeie vervanger voor Kompany"

  Blijft de defensie dan de achilleshiel van dit Manchester City? "Die verdediging is niet de beste, maar tegen Leicester lag het probleem niet alléén daar. Ze misten een goeie spits en ook het middenveld was niet op zijn best. Dan worden de gebreken van de defensie duidelijk zichtbaar."

   

  "Manchester City heeft eigenlijk nog altijd geen echt goeie vervanger gevonden voor Vincent Kompany. Of Ruben Dias dat wordt, zal nog moeten blijken. Van alle centrale verdedigers die City de voorbije jaren gehaald heeft, is Laporte eigenlijk de enige die goed genoeg is voor de ambities van de club. Die is nu op de terugweg na Covid."

   

  "Aké heeft me soms wel gecharmeerd bij Bournemouth, maar is hij ook een basisspeler voor een ploeg die de Champions League wil winnen? Dat is een andere vraag. Ik vind hem meer een 3e of een 4e verdediger. Hopelijk bewijst hij het tegendeel, dat gun ik hem wel."

  Van alle centrale verdedigers die Man.City de voorbije jaren gehaald heeft, is Laporte eigenlijk de enige die goed genoeg is voor de ambities van de club.

  Wim Heidbüchel

  "Otamendi was niet goed genoeg en is nu vertrokken. Dat Stones niet goed genoeg zou zijn, had niemand gedacht, maar is wel gebleken. Hij is niet regelmatig genoeg. Garcia heeft het misschien wel in zich, maar die wil dan weer vertrekken."


  "Blijkbaar is het moeilijk, ook voor andere topclubs, om heel goeie centrale verdedigers te vinden. Kijk maar naar Manchester United, Chelsea of Arsenal. Bij Liverpool was dat ook jarenlang het voornaamste punt van kritiek, tot ze Van Dijk haalden."


  "Alle ploegen zijn op zoek naar zo iemand die alle gaten stopt zoals Van Dijk bij Liverpool gedaan heeft, maar ze vinden hem niet. En ik zou ook niet weten wie ze moeten gaan halen."

  Manchester City druipt ontgoocheld af.

  "Guardiola moet op zoek naar een plan B"

  Los van alle mankementen bij Manchester City: Leicester deed het ook gewoon erg goed gisteren. "Na het vertrek van Chilwell oogt hun linkerflank wel minder goed dan vorig seizoen, maar Castagne is fantastisch begonnen en ook Mendy begint mij te bekoren", gaat Heidbüchel voort.

   

  "Leicester City heeft blijkbaar een heel goed oog om mensen te halen, dat was ook al zo ten tijde van hun kampioenenploeg. Ik ben ook wel gecharmeerd door coach Brendan Rodgers. Hij begon gisteren heel defensief, maar hij had ingezien dat het de enige manier was om een resultaat te halen en hij heeft gelijk gekregen."

   

  "Leicester was gisteren niet de eerste ploeg die de sleutel gevonden had om Man.City te ontgrendelen. Ook Arsenal deed het al in de FA Cup. Ik denk dat Guardiola toch op zoek moet naar een plan B en een ander type spits moet zoeken. Zo kunnen ze ook op een andere manier voetballen, wanneer het niet lukt met de korte combinatie."

  Bekijk de doelpunten uit Manchester City-Leicester City: