WK-tijdritparcours 2021 in Knokke voorgesteld: "Terugkeer naar bakermat"

  De WK-tijdrit zal volgend jaar van start gaan op het strand van Knokke-Heist.

  Volgend jaar in september is Vlaanderen het decor voor het 100e WK wielrennen. De tijdrit op dat WK zal gehouden worden tussen Knokke-Heist en Brugge. Op de zeedijk in Knokke-Heist werd gisteren het parcours van die tijdrit voorgesteld. "We hopen dat het een mooi feest wordt", zegt sportdirecteur bij de UCI Peter Van Den Abeele.

  De tijdritten op het WK 2021 zullen plaatsvinden tussen Knokke-Heist en Brugge. De start wordt gegeven op het strand van de kustgemeente.

   

  Daarna loopt het parcours over de dijk en door het centrum van Knokke-Heist om via de Vlaamse Kustvlakte richting Brugge te gaan. In het historische centrum van Brugge zal de aankomst op 't Zand liggen.

   

  In totaal is de rit 43,3 kilometer lang. De tijdritten vinden plaats tussen 19 en 22 september. Vanaf 24 september worden de wegkampioenschappen verder gereden tussen Antwerpen en Leuven. 

  Sportdirecteur UCI: "Voor 100e jubileum teruggekeerd naar de bakermat"

  Het WK wielrennen viert volgend jaar zijn honderdste verjaardag. Dat het WK daarvoor terugkeert naar België is geen toeval. "We wilden naar de bakermat van het wielrennen terugkeren voor deze verjaardag", vertelt Peter Van Den Abeele, sportdirecteur bij de UCI.


  "We zochten landen met enorme ervaring en dan kom je al snel uit bij de landen die destijds mee de UCI hebben opgericht: België, Frankrijk, Italië en Spanje. Vanuit dit kransje is België naar voren gekomen. België heeft al heel vaak het WK georganiseerd en heeft een enorme geschiedenis met veel wielerkampioenen."


  In tijden van corona moet men voorzichtig blijven wanneer men spreekt over festiviteiten. Gaat de UCI ervan uit dat volgend jaar het WK zonder problemen en inperkingen zal kunnen plaatsvinden?


  "Laten we hopen dat tegen 2021 de coronacrisis onder controle is, voor de gezondheid van iedereen. Momenteel zijn het gewoon moeilijke tijden. Er komt nu veel meer bij kijken. Maar we hopen dat het volgend jaar een mooi feest zal worden."

  Museeuw over tijdritparcours: "Voor de echte specialisten"

  Ook man van de streek Johan Museeuw was aanwezig op de voorstelling van het tijdritparcours. "Men zegt vaak "de koers is van ons", wel dat is en blijft ook zo. België is het koersland bij uitstek."

   

  "Net wanneer we opnieuw twee superkampioenen hebben met Van Aert en Evenepoel wordt het WK hier georganiseerd. Dat gaat een enorme boost geven. Die twee jongens zullen volgend jaar ook kandidaat-winnaar zijn: zowel voor de tijdrit als voor de wegrit", denkt Museeuw.

   

  "Op het juiste moment zijn die twee jonge atleten uitgegroeid tot buitengewone renners, die elk op hun terrein altijd kunnen winnen. Dat net nu het WK naar België komt voor zijn jubileumeditie? Het kan niet beter vallen."

   

  Wat vindt Museeuw zelf van het WK-parcours? "De wind zal een cruciale factor zijn. Maar het parcours an sich loopt bijna pijlrecht naar Brugge. Ik trainde vroeger wekelijks op die wegen. Er zullen hoge wattages kunnen getrapt worden. Het wordt een parcours voor de echte specialisten tegen de klok."

  Bekijk het journaalstuk over het WK-tijdritparcours: